Hvor mange infarktpasienter ved NLSH Bodø har oppnådd målverdier for LDL-kolesterol ett år etter akutt myocardinfarkt? - Isachsen, Christina Strand (Universitetet i Tromsø, 2012)
En av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom er forhøyede lipider. Flere studier viser at profylakse med kolesterolsenkende medikamenter reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Jeg ønsket å undersøke hvor godt hjerteinfarktpasienter ved Nordlandssykehuset Bodø følges opp etter et infarkt med tanke på reduksjon av LDL-kolesterol. Materiale og metode: Alle pasienter med diagnosekode I21 og I22 ved Nordlandssykehuset Bodø i perioden 1. januar til 31. desember 2010 ble plukket ut fra sykehusets journalsystem ved hjelp av Qlikview. Pasientene ble anonymisert og tildelt et studienummer, og variabler som alder, kjønn, medikamenter og kolesterolverdier ble registrert, og siden brukt til å regne statistikk. Bakgrunnsinfo er funnet ved søk i PubMed. Resultater: Flere menn enn kvinner får hjerteinfarkt, og kvinner får gjennomsnittlig infarkt 10 år senere i livet enn menn. Kvinner mottar ikke like ofte invasiv utredning og behandling. Med unntak av menn over 90 år ble gjennomsnittlige LDL-verdier redusert i alle aldersgrupper, men bare halvparten av pasientene oppnådde målverdien på 2,5 mmol/L eller lavere innen ett år etter hjerteinfarktet. Fortolkning: For få pasienter oppnår målverdier for kolesterol, noe som tyder på at legene bør intensivere behandlingen av hjerteinfarktpasienter med tanke på sekundærprofylakse. Det bør fremgå klart i pasientens epikrise hva som er behandlingsmålet og hvem som har ansvaret for at pasienten skal nå det målet.