Bruk av permanent urinveiskateter ved UNN : praksis og retningslinjer i harmoni? - Haraldsen, Emma (Universitetet i Tromsø, 2012)
Resymé Bakgrunn: Studier har vist et sprik mellom retningslinjer og praksis når det kommer til bruk av KAD [1-4]. Vi ønsket derfor å se i hvilken grad disse samsvarte ved Universitetssykehuset i Nord Norge, UNN Tromsø. Metode: En observasjonsstudie ble utført gjennom fire uker ved fire ulike avdelinger ved UNN Tromsø. Data ble innsamlet ved hjelp av spørreskjema og gjennomgang av pasientenes DIPS journaler. Resultater: 423 pasienter ble observert, av disse hadde 71 KAD og ble videre inkludert i studien. Av disse ble 33 KAD (46%) vurdert til ikke å være i henhold til retningslinjene utarbeidet ved Smittevernsenteret UNN. Det ble funnet manglende dokumentasjon av KAD på pasientenes kurve, og i DIPS-journal. Konklusjon: Det ble observert bruk av KAD på bredere grunnlag enn hva retningslinjene tilsier. Dette medfører økt risiko for helseinstitusjons ervervet urinveisinfeksjon [5], noe som også ble observert i KAD gruppen. Bruk av KAD var ikke tilstrekkelig dokumentert i pasientenes dips-journaler. Disse funnene samsvarer med lignende studier på området og tyder på at det er et behov for økt fokus på korrekt indikasjon for bruk av KAD.