Blest i havlandet : en studie av samstyring i tre småkommuners samfunnsutviklingsarbeid - Lockert, Åshild Skjegstad (Universitetet i Tromsø, 2012)
Denne masteroppgaven tar for seg kommunene Gratangen, Skånland og Lavangens innsats mot befolkningsstagnasjon. Gjennom samfunnsutviklingsprosjektet ‘Blest i havlandet’ skulle de skape engasjement og fornyet vekst, samt stabilisere innbyggertallet i kommunene. Kommunens rolle i det større distriktspolitiske bildet fører imidlertid med seg en rekke implikasjoner for kommunal styring. Samarbeid og nettverk blir ansett som en god styringsstrategi for å kunne løse de tradisjonelle arbeidsoppgavene parallelt med å ta ansvar for lokal samfunnsutvikling. Avhandlingen viser at kommuner begrunner samarbeid hovedsakelig ut fra tidligere erfaringer med en slik styringsform, men også som en nødvendighet for å oppnå målene om å være lokal samfunnsutvikler, samtidig som de skal være et effektivt og kvalitetssikret organ. I tillegg trekkes det fram at samarbeid med andre samfunnsaktører er blitt en trend som kommuner føler seg presset til å tilpasse seg for å opprettholde kommunens legitimitet i omgivelsene. Samstyring i praksis viser seg imidlertid utfordrende ettersom engasjement og eierforhold til prosjektet varierer, samt ulike behov og interesser blant partnere skaper et problematisk styringsforhold. Dermed begrenses også effektene av et slikt prosjekt.