Gode pasientløp i terminal omsorg og kreftbehandling i kommunehelsetjenesten : en evaluering - Harboe-Sjåvik, Hege (Universitetet i Tromsø, 2012)
Arbeidet med oppgaven har foregått som prosessevaluering av gjennomføring av Brobyggerprosjektet; et prosjekt som har vært utført i regi av Båtsfjord kommune i 2010-2012, med bedring av pasientløp og omsorg for terminale kreftpasienter i kommunen som de overordnede prosjektmål. Prosessevalueringen er gjort gjennom å følge prosessen ved gjennomføring av prosjektet fortløpende, og å evaluere gjennomføringen fra prosjekavvikling- til endepunkt, med fokus på oppnådde mål i henhold til prosjektbeskrivelse. Evalueringen er gjort med utgangspunkt i kvalitative intervju utført ved hjelp av tilsynsmetodikk, systematisert etter Demings sirkel(1-2). Formålet med prosjektanalysen er å gi svar på følgende problemstilling: Har Brobyggerprosjektet gitt styrket terminal kreftomsorg og bedre pasientløp mellom primær-og spesialisthelsetjenesten? Viktigste funn: Det er stor variasjon i oppnådde resultater på ulike plan i kommunehelsetjenesten. Det er store sprik mellom prosjektledelsens oppfatning av resultater, og faktisk dokumenterbare resultater. Underordnede kjenner i liten grad innholdet i prosjektet. Hovedkonklusjoner: Prosjektet har ikke blitt gjennomført etter prosjektplan. Prosjektmålene er i hovedsak ikke nådd, og man finner dokumentasjon på få konkrete tiltak som har blitt gjennomført i henhold til prosjektbeskrivelse. Gjennom prosjektanalyse observeres likevel generelt økt bevissthet rundt kreftomsorg, kreftpasienter og deres pårørende, blant de ansatte på alle plan i kommunehelsetjenesten.