Bankers bruk av årsregnskapet som beslutningsgrunnlag i en kredittvurdering : en undersøkelse av bankene i Tromsø - Remmen, Maren; Lundblad, Cecilie (Universitetet i Tromsø, 2012)
Denne studien er myntet på vår interesse for regnskapsfaget og nysgjerrighet for hvordan regnskapet benyttes av andre. Da vi vet at bankene gjør en kredittvurdering av sine kunder, har vi valgt en beskrivende fremgangsmåte (design) for å tilegne oss informasjon om regnskapet i et brukerperspektiv. ”Reglene for avleggelse av årsregnskapet er i utgangspunktet utformet med sikte på at eierne, ansatte og kreditorene skal få dekket sitt primære informasjonsbehov.” (Huneide, 2011, s. 3) Med bakgrunn i sitatet ovenfor er vårt formål, og hovedproblemstilling, å undersøke: Bruker banker årsregnskapet som beslutningsgrunnlag i en kredittvurdering? Vi har fått besvart problemstillingene ved å gjennomføre intervju av regnskapsbrukere i banker. I tillegg til overnevnte innhold ønsket vi å avdekke om det er andre sentrale aspekter ved en kredittvurdering enn det som fremkommer i årsregnskapet. Oppgaven omhandler også lovendringen om bortfall av revisjonsplikt for små foretak som trådte i kraft 1. mai i 2011. Vi ønsket å finne ut av hvordan denne aktualiteten påvirker bankens tillit til regnskapets pålitelighet. Studien konkluderer med at årsregnskapet brukes aktivt av bankene i en kredittvurdering. Bankene vurderer alle bestanddelene i årsregnskapet, samt at de bruker årsregnskapet som et utgangspunkt for å vurdere andre aspekter som også inngår i kredittvurderingen. Sist, men ikke minst påpeker bankene viktigheten til at årsregnskapene er pålitelige. Nøkkelord: kredittvurderingsmodell, kredittvurdering, regnskapsbruker, bank, årsregnskapet