Hvordan bidrar styret til et riktig årsoppgjør? : en analyse av praksis i oppdrettsnæringen - Skoglund, Sonja; Vangen, Isabelle (Universitetet i Tromsø, 2012)
Det finnes en rekke saker som tilsier at styret ikke alltid er klar over det ansvaret det sitter med i forhold til regnskapet etter aksjelovens § 6-12, som slår fast at det er styret som har det overordnede ansvaret for et riktig regnskap. Dette bekreftes videre av forarbeidene til regnskapsloven. Vi ønsket å undersøke hvordan praksis på dette området er hos virksomheter som befinner seg i en vekstperiode, og dermed har gjort det bra de siste årene. Da oppdrettsbransjen i Nord-Norge har opplevd sterk vekst både i omsetning og resultat de siste årene, har vi tatt utgangspunkt i denne bransjen i vår studie. Gjennom studien har ønsket å finne ut hvilke bidrag styret har gitt, og de diskusjoner som har funnet sted for å sikre at årsoppgjøret blir korrekt og pålitelig. Dermed er formålet med studien å kunne peke på tendenser som viser hvor involvert styrene er i sine virksomheter. Ut fra resultatene ønsket vi å kunne gi enkle anbefalinger for styrearbeid i små og mellomstore virksomheter, med fokus rettet mot den finansielle rapporteringen. På bakgrunn av det foregående ble studiens hovedproblemstilling som følger: Hvordan bidrar styret i oppdrettsselskaper til risikostyring knyttet til finansiell rapportering? Studien er en komparativ casestudie av styrets involvering i årsoppgjøret. For å kunne svare på problemstillingen har vi til en viss grad har tatt i bruk sekundærdata i form av årsregnskap og årsberetning for 2010. Hoveddelen av datainnsamlingen har likevel kommet fra halvstrukturerte intervjuer med styrelederne i de utvalgte virksomhetene (enkeltcase), som har blitt sammenlignet med hverandre i etterkant. På bakgrunn av datainnsamlingen konkluderer studien med at styrene i utvalget jevnt over er godt involvert i den finansielle rapporteringsprosessen. De har identifisert risikoposter og har etter vår mening tilfredsstillende internkontroll knyttet til disse. Styrene er bevisste på at det å inneha regnskapskompetanse er viktig for å kunne stå for årsrapporten de skriver under på, og med det står ansvarlig for. ...