Utnyttelsen av operasjonskapasiteten ved UNN : en effektivitetsanalyse av bruken av operasjonsstuene på UNN for 2010 og 2011 - Dons, Marcus Fredrik; Skorstad, Martin (Universitetet i Tromsø, 2012)
I denne oppgaven ser vi nærmere på hvordan operasjonskapasiteten utnyttes på Universitetssykehuset Nord-Norge. Fokuset er på bruken av operasjonsstuene og indre effektivitet. Det vil si hvor bra man klarer å benytte seg av ressursene i form av tildelt operasjonskapasitet i den daglige driften av stuene. Målet er å identifisere de mest effektive operasjonsstuene gjennom benchmarking, slik at man kan lære av disse og utnytte kapasiteten bedre i fremtiden. Vår undersøkelse baserer seg på tall fra sykehusets DIPS operasjonsmodul og dokumenter som viser oversikt over tildelt kapasitet. For å kartlegge hvilke operasjonsstuer som er best og verst, gjøres en rekke tidsberegninger med bakgrunn i datamaterialet i Microsoft Office Excel og manuelt. Resultatene sammenlignes deretter og det drøftes hvorfor noen enheter fremstår som effektive, mens andre ikke gjør det. Vi har tatt for oss 18 ulike operasjonsstuer fordelt på UNN sine sykehus i Tromsø, Harstad og Narvik, og sett på tidsbruken over to år, 2010 og 2011. På operasjonsstuene vi har sett på gjøres det i hovedsak inngrep innenfor ortopedi, urologi og gastrokirurgi. Resultatene viser at det er rom for forbedring når det gjelder utnyttelse av operasjonskapasiteten. Det er spesielt urovekkende at strykningsandelen er så høy (19,7 % i 2011) som den er, men det er også noen positive elementer å bygge videre på. Årsakene til at man ikke klarer å utnytte operasjonskapasiteten godt nok er flere. Dårlig planlegging som igjen medfører mange strykninger og ubrukt kapasitet er trolig den viktigste. Nøkkelord: Effektivitet, Produktivitet, Operasjonskapasitet, Benchmarking, Strykning, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).