Periodisering av service- og garantiforpliktelser i bilbransjen : en studie av regnskapspraksis - Dahl, Karina; Hammervold, Elin-Kristine (Universitetet i Tromsø, 2012)
Studien tar utgangspunkt i bilforhandlerne i Tromsø, og undersøker hvordan bilbransjen foretar periodisering, og om de gjør et skille mellom service- og garantiforpliktelser. Formålet med studien er å finne ut om forhandlerne følger god regnskapsskikk ved periodisering, og samtidig være oppmerksomme på forhold som kan bidra til ulik praksis. Studien viser at de utvalgte bilforhandlerne i liten grad følger god regnskapsskikk ved periodisering av service- og garantiforpliktelser. Dette medfører brudd på grunnleggende regnskapsprinsipp, samt en svekkelse av årsregnskapets krav til rettvisende bilde og sammenlignbarhet. Årsregnskapet skal være utformet for å dekke informasjonsbehovet til eiere, ansatte og kreditorer. Feilaktig periodisering kan også bidra til at regnskapets pålitelighet svekkes, slik at det ikke er like godt egnet til å benytte som beslutningsgrunnlag.