Nevropsykologisk funksjon og brukeropplevelse av nevropsykologisk utredning hos pasienter på rusinstitusjonen Færingen (UNN) - Haagensen, Leif Ole; Sørli, Gry Lassesen (Universitetet i Tromsø, 2012)
Denne studien evaluerer nevropsykologisk utredning av henviste pasienter i alderen 19-36 år (M = 26.23, SD = 3.69, N = 26) med hovedsakelig avhengighet til stimulanter (amfetamin, metamfetamin, kokain) fra rusinstitusjonen Færingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Man har også gjort en brukerundersøkelse av pasientenes opplevelse av utredningen i etterkant. I resultater fra nevropsykologisk utredning av denne pasientgruppen forventet man å finne lett nedsatt nevropsykologisk funksjon, med de klareste avvikene innenfor domenene læring og hukommelse, og samvariasjon mellom nevropsykologiske utfall og variablene kjønn, utdanningsnivå, antall år rusmisbruk, alder og psykisk helse. Resultatene viste at pasientene på gruppenivå presterte hovedsakelig innenfor ett standardavvik fra gjennomsnittet ut fra normpopulasjonen. Utføringsevner lå på eller over gjennomsnittet, mens verbale evner var klart nedsatt. Pasientene hadde nedsatt arbeidsminne. Pasientenes nevropsykologiske funksjon var ofte lett nedsatt, men likevel innenfor normal variasjon. Man fant som forventet oftest utfall innenfor læring og hukommelse. Utfallenes begrensede omfang kan tilskrives lav gjennomsnittsalder, kort ruskarriere (M = 8.38, SD = 3.65), hovedsakelig bruk av stimulanter fremfor eksempelvis alkohol, og lite hodeskader i utvalget. På brukerundersøkelsen (n = 14) 2-3 mnd etter utredning forventet en at pasientene ville rapportere utredningen som en nyttig og positiv opplevelse. Dette ble bekreftet. Pasientene rapporterte lite atferdsendringer, men i større grad endringer i tanker rundt selvforståelse og fremtidsplaner som følge av undersøkelsen.