Det gjenstridige mangfoldet : bak slagord og overskrifter i nordlig byutvikling - Granås, Brynhild (Universitetet i Tromsø, 2012)
The papers of the thesis are not available in Munin: 1. Viken, A., Granås, B. and Nyseth, T.: 'Kirkenes: an industrial site reinvented as a border town', Acta Borealia, 25(1) (2008), pp. 22-44, available at http://dx.doi.org/10.1080/08003830802302869 2. Granås, B. og Nyseth, T.: ‘Place and transport. Particularities of a town and its mobilities’, in Bærenholdt, J. O. and Granås, B. (red.) ‘Mobility and Place. Enacting Northern European Peripheries’,Ashgate (2008). 3. Granås, B.: ‘Constructing the unique – communicating the extreme. Dynamics of place marketing ‘ in Nyseth, T. og Viken, A. (red.) ‘Place Reinvention. Northern Perspectives’, Ashgate (2009). 4. Granås, B.: ‘A mining town or a town with a mine? Industrialisation processes and institutional negotiations of place meanings’ (manuscript) 5. Granås, B.: ‘Ambiguous place meanings. Living with the industrially marked town in Kiruna, Sweden’, forthcoming paper in Geografiska Annaler: Series B, Human Geography Gjennom til sammen fem analyser fra byene Kirkenes, Narvik og Kiruna utforsker avhandlingen prosesser der stedsmeninger konstitueres og rekonstitueres. Basert på en forståelse av sted som åpent og produsert innenfor en utvidet geografi, benyttes meningsproduktive prosesser som inntak til situerte analyser som gir kunnskap om orden og uorden, motsetninger og forhandlinger, samt begrensninger og potensialer som inngår i kontinuerlige genereringer av meningssystem som følger og driver stedenes utvikling. Det å rette forskningsmessig oppmerksomhet mot stedet er begrunnet både i en forståelse av samfunn som tilsier at alle sosiale prosesser kan identifiseres empirisk til steder og i et ønske om å få fram geografisk spesifikke fortellinger fra samtiden. Bruken av stedsmeninger som forskningsinntak er motivert av samfunnsmessige utviklingstrekk som indikerer at den mening stedet har og gir løftes opp på den offentlige dagsordenen. Avhandlingen søker verken å dokumentere framveksten av en slik offentlig dagsorden eller forklare den, men å bidra til en mer ...