Plasmids, Resistance and Hospital adaptation in Enterococci : an epidemiological approach - Rosvoll, Torill Cathrin Solvær (University of Tromsø, 2012)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. Torill C. S. Rosvoll, Torunn Pedersen, Hege Sletvold, Pål J. Johnsen, Johanna E. Sollid, Gunnar S. Simonsen, Lars B. Jensen, Kåre M. Nielsen and Arnfinn Sundsfjord: 'PCR-based plasmid typing in Enterococcus faecium strains reveals widely distributed pRE25-, pRUM-, pIP501-, and pHTβ-related replicons associated with glycopeptide resistance and stabilizing toxin-antitoxin systems', FEMS immunology and medical microbiology (2010), 58(2):254-68. Available at http://dx.doi.org/10.1111/j.1574-695X.2009.00633.x 2. Torill C. S. Rosvoll, Belinda L. Lindstad, Tracy M. Lunde, Kristin Hegstad, Bettina Aasnæs, Anette M. Hammerum, Camilla H. Lester, Gunnar S. Simonsen, Arnfinn Sundsfjord and Torunn Pedersen: 'Increased high-level gentamicin resistance in invasive Enterococcus faecium is associated with aac(6’)Ie-aph(2”)Ia encoding transferable megaplasmids hosted by major hospital-adapted clineages', FEMS immunology and medical microbiology (2012) Epub ahead of print. Available at http://dx.doi.org/10.1111/j.1574-695X.2012.00997.x 3. Torill C. S. Rosvoll, Tracy M. Lunde, Kristin Hegstad, Anette M. Hammerum, Arnfinn Sundsfjord and Torunn Pedersen: 'High-level gentamicin resistance in E. faecalis is strongly associated with clonal complex 2 and encoded by the chromosomally located and transferable aac(6’)Ie-aph(2”)Ia gene' (manuscript) Sykehustilpassede bakterier er økende motstandsdyktig mot antibiotika Enterokokker (en type bakterier) er en viktig årsak til infeksjoner man kan få når man er innlagt på sykehus. Enterokokkene spesialiserer seg på å leve i sykehusmiljøet og er ofte er motstandsdyktige mot en rekke antibiotika. Disse bakteriene har en stor evne til å utveksle egenskaper seg i mellom, slik som antibiotika resistens. Dette gjør dem enda bedre tilpasset sykehusmiljøet og enda vanskeligere å behandle. Plasmids, resistance and hospital adaptation in enterococci – an epidemiological approach 21. juni 2012, Philosophiae Doctor De siste 10 årene har vi sett et økende antall sykehusinfeksjoner forårsaket av enterokokker. Det har samtidig vært en økning av antibiotika resistens i disse bakteriene, noe som gjør dem ekstra vanskelig å behandle. Enterokokker har en stor evne til å utveksle antibiotika resistens seg i mellom, dette skjer som oftest vha. et plasmid. Plasmider kan være bærere av resistens i en bakterie, og kan lage en kopi av seg selv som kan overføres til andre bakterier. Vi ønsket å se hvilke plasmider som finnes blant enterokokkene, og om det er bestemte typer som oftere overfører resistens enn andre. Vi har undersøkt utbredelsen av bestemte plasmidtyper i en internasjonal samling av enterokokker. Vi påviste at enkelte plasmidtyper er veldig vanlige og bærere av resistens. Samtidig så vi at enterokokker som forårsaket sykehusinfeksjoner hadde flere plasmider enn enterokokker fra dyr og friske mennesker. Vi undersøkte også norske enterokokker funnet i blod, hvor 57% var gentamicin resistent (gentamicin er et vanlig antibiotika brukt blant annet mot blodforgiftning) Vi fant en spesiell plasmidtype i over 90% av bakteriene, og det var alltid denne plasmidtypen som bar gentamicin resistensen. De bakteriene som var best sykehustilpasset hadde flere plasmider, mer resistens og flere gener som gir økt evne til infeksjon, enn de mindre sykehustilpassede bakteriene. Vår forskning tyder på at bakterier med stor evne til å tilegne seg nyttige egenskaper, slik som antibiotika resistens, bedre tilpasser seg sykehusmiljøet, og at antallet av denne typen enterokokker er økende. Torill Solvær Rosvoll (1980), utdannet ved universitetet i Tromsø, fikk min can. Med i 2009, og har siden vært ansatt ved institutt for medisinsk biologi hvor jeg har tatt min Ph.D. Jeg har jobbet innen feltet medisinsk mikrobiologi, med særlig fokus på antibiotika resistente enterokokker.