At bidrage til et grønlandsk fællesskab. Et studie i kulturelle værdier i Sisimiut, med særlig fokus på deling og kaffesamvær - Madsen, Susanne Fomsgaard (Universitetet i Tromsø, 2006)
Dette er en hovedoppgave. Opgaven giver et glimt af et moderne Grønland og med en kort beskrivelse af kolonihistorien introduseres læseren overfor nogen af de vigtige faktorer som spiller en rolle i konstruktionen af den kulturelle og sociale person i Grønland. Ved at stille mig kritisk til begreber som deling, generøstitet og den sociale person i fællesskaber, forklarer jeg, hvad det betyder når jeg siger, at at bidrage er vigtigt i konstruktionen af den sociale grønlandske person. Ved at observere to typer af praksisser, deling af fangst og kaffesamvær er jeg blevet gjort opmærksom på nogen værdier som præger de grønlandske fællesskaber. Disse fællsesskaber og værdier er fokus for min opgave. I mit forsøg på at forstå disse fællesskaber og limet som holder dem sammen, er jeg indenom flere begreber. At hjælpe, imødekommenhed og generøsitet, men disse syntes bare at beskrive et lille aspekt ved denne værdi eller praksis. Jeg konkluderer med at det at bidrage bedst beskriver det jeg ser. Og i opgaven forklarer jeg, hvordan det at være en bidrager og at byde på sig selv er et vigtigt aspekt ved grønlandske fællesskaber.