Adrian Jacobsen, fra polarkulden og inn i varmen? : en biografisk beretning om etnografen, eventyreren og polarpioneren Norge glemte - Holiman, Kirsten Katharina (Universitetet i Tromsø, 2012)
Denne masteroppgaven er en biografisk fremstilling av Johan Adrian Jacobsen fra Risøya. Man får et innblikk i hans mange ekspedisjoner, og hans forbindelser til Carl Hagenbeck i Hamburg og Adolf Bastian ved Det etnografiske museum i Berlin.