Fortellingen om fremtiden i nord : hvilke virkemidler benytter Jonas Gahr Støre for å overtale folk i nord til å tro på regjeringens nordområdestrategi? - Methi, Kirsti (Universitetet i Tromsø, 2011)
Fortellingen om fremtiden i nord. Hvilke virkemidler benytter Jonas Gahr Støre for å overtale befolkningen i nord om å tro på regjeringens nordområdestrategi? Mastergradsoppgaven (MBA) tar utgangspunkt i en tale Jonas Gahr Støre holdt på Universitetet i Tromsø, 29. april 2010. Gjennom ledelsesteori forsøker oppgaven å avdekke hvilke virkemidler Støre, som leder for nordområdepolitikken, tar i bruk for å overtale befolkningen i nord om å tro på regjeringens strategi. Oppgaven er en kvalitativ undersøkelse hvor narrativ tilnærming benyttes for å analysere talen som ”fortellingen om fremtiden i nord”. To ulike analysenivåer benyttes, den store - og den lille fortellingen, for å skille talens innhold fra talens fremføring. Resultatet blir at det gjøres et analytisk og metodisk skille mellom talen og taleren. Oppgaven konkluderer med at regjeringen, med Jonas Gahr Støre som den politiske lederen for nordområdestrategien, i stor grad har lykkes i å få oss til å tro på regjeringens strategi. Men fortellingen har noen klare svakheter og disse aspektene handler om identitet, implementeringsstrategi, lokal og regional politisk forankring og folkelig engasjement.