Vekst og reproduksjon hos havert (Halichoerus grypus) i Nord-Norge - Gundersen, Christine (Universitetet i Tromsø, 2011)
Dette studiet undersøker vekst og reproduksjon hos havert (Halichoerus grypus) langs kysten av Nordland og Finnmark. Tilgjengelige data kommer både fra forskningsfangst og den norske kystseljakten. Forskningsfangsten er hentet inn fra flere forskningstokt mellom 1999 og 2010. Jaktprøvene er alle tatt under den ordinære jakten i 2005. Totalt 219 havert inngår i dette studiet. Innsamlet materiale inneholder lengdemålinger, reproduksjonsorgan, kjever og tenner for aldersbestemmelser. Dyrene tatt under jakt er målt til større lengde ved alder enn dyrene tatt i forskningsfangst. Dette indikerer en usikkerhet i materialet fra jaktprøvene der selve prøvetakningen kan variere fra jeger til jeger. Ulikhetene viser seg særlig for de litt større dyrene. Materialet har overvekt av unge, umodne dyr som vil påvirke både alder ved kjønnsmodning, og gi skjevfordelig i vekstkurvene. Alder ved kjønnsmodning lot seg kun beregne hos hunndyr tatt i forskningsfangst langs kysten av Nordland. Alder ved kjønnsmodning inntrer ved om lag 5 år.