n, l, t og d : en komparativ studie av palataler versus postalveolarer i Alta-dialekten - Sætermo, Monica Simonsen (Universitetet i Tromsø, 2011)
Med dette mastergradsprosjektet har jeg tatt for meg palatal versus postalveolar realisering av de opphavlig lange dentalene/alveolarene n, l, t og d i Alta-dialekten. Jeg har undersøkt dette språktrekket blant seks 14–15-åringer, seks 40–50-åringer og seks 80–90-åringer fra tre ulike deler av bygdebyen: Bossekop, Elvebakken og Kronstad. Undersøkelsen viser at de språklige variablene n, l, t og d har svært ulik distribusjon blant disse Alta-væringene. Ut fra funn i min undersøkelse er det i hovedsak palatalene jeg kan si noe om, og de ser jevnt over ut til å svekkes i Alta-dialekten og i noen deler av byen mer enn i andre. De ser i større eller mindre grad ut til å bli erstatta av både postalveolarer/alveolarer og dentaler. Konklusjonen er at det er ei språkendring, nærmere bestemt en nivelleringsprosess, på gang her. Når det gjelder n, gir ikke datamaterialet mitt noe entydig svar på om det i hovedsak er postalveolarene eller dentalene som tar over for de palatale variantene, og jeg kan derfor ikke si noe om forskjellene mellom postalveolarene og dentalene i denne sammenhengen. Mens uttale av n og l varierer, forekommer t og d kun som dentaler/alveolarer.