Vern av industriarkitektur etter krigsødeleggelser og gjenoppbygging : en undersøkelse av verneverdien knyttet til NSBs lokstaller og lokverksted i Narvik - Thorp-Larsen, Hanne Therese (Universitetet i Tromsø, 2011)
Problemstillingens tittel er Vern av industriarkitektur etter krigsødeleggelser og gjenoppbygging – en undersøkelse av verneverdien til NSBs lokomotivstaller og lokomotivverksted i Narvik. Avhandlingens tema omhandler industriarkitektur og kulturminnevern og om hvilke vernekriterier som legges til grunn for et fredningsvedtak i henhold til Kulturminneloven. To utvalgte bygningsobjekter, jernbanebygningene Lokstall 1 og lokverkstedet i Narvik, er utgangspunktet for en komparativ undersøkelse, hvor førstnevnte har fått fredningsstatus og sistnevnte har et svakere vern ved at det er regulert til spesialområde bevaring. Emnene arkitektur og autentisitet blir spesielt vektlagt. Avhandlingens fokus er å analysere årsakene til hvorfor den ene bygningen har fått et sterkere vern enn den andre, ut fra et nesten likt utgangspunkt fra tidlig 1900-tall. Vernekriteriene generelt blir gjennomgått og en nærmere beskrivelse av de to bygningskompleksene blir undersøkt og drøftet for å kartlegge eventuelle endringer og inngripen som bygningene har vært gjenstand for og som har gitt dem forskjellig vernestatus.