Molecular diagnostics and characterization of Neisseria gonorrhoeae - Hjelmevoll, Stig Ove (2012)
Papers 1, 2 & 4 in this thesis are not available in Munin: 1. Hjelmevoll SO, Olsen ME, Sollid JU, Haaheim H, Unemo M, Skogen V.: 'A fast real-time polymerase chain reaction method for sensitive and specific detection of the Neisseria gonorrhoeae porA pseudogene', Journal of Molecular Diagnostics (2006) vol. 8 (5) pp. 574-81. Available at http://dx.doi.org/10.2353/jmoldx.2006.060024 2. Hjelmevoll SO, Olsen ME, Sollid JU, Haaheim H, Melby KK, Moi H, Unemo M, Skogen V.: 'Clinical validation of a real-time polymerase chain reaction detection of Neisseria gonorrhoeae porA pseudogene versus culture techniques', Sexually Transmitted Diseases (2008) vol. 35 (5) pp. 517-20. Available at http://dx.doi.org/10.1097/OLQ.0b013e3181644bc9 4. Hjelmevoll SO, Golparian D, Dedi L, Skutlaberg DH, Haarr E, Christensen A, Jørgensen S, Nilsen OJ, Unemo M, Skogen V.: 'Phenotypic and genotypic properties of Neisseria gonorrhoeae isolates in Norway in 2009: antimicrobial resistance warrants an immediate change in national management guidelines', European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (2011) (Online first). Available at http://dx.doi.org/10.1007/s10096-011-1426-4 Gonore er en sjelden infeksjon i Norge, men kan være en alvorlig infeksjon med fatalt utfall. Gonoreinfeksjon kan oppleves sosialt belastende. Blir en diagnostisert er behandlende lege pålagt å gjennomføre smitteoppsporing og alle seksuelle kontakter undersøkes. Tradisjonell diagnostikk er avhengig av å dyrke bakterien. Dessverre er gonorebakterien veldig skjør og kan lett dø etter prøvetaking og under transport til laboratoriet. I Nord-Norge er det spesielt problematisk med store avstander og lang transporttid. Den nye metoden baseres på deteksjon av DNA fra bakterien og er helt uavhengig av at de fortsatt er i live. I tillegg har metoden høy spesifisitet og sensitivitet og vil minimere både falske positive og falske negative resultater som ellers kan påføre mennesker unødige lidelser. Behandlingsresultat følges normalt opp med kontrollprøve og ...