Spa-typing av stammer av Staphylococcus aureus fra blodkulturer analysert ved UNN Tromsø 2007-2008 - Midtgard, Anette (Universitetet i Tromsø, 2011)
Bakgrunn: Staphylococcus aureus er et av de vanligste patogenene som kan skape sykdom hos mennesket. Mange av oss er bærere av bakterien i nese eller hals, og det er vist at persisterende bærere har høyere risiko for å utvikle S. aureus-infeksjoner enn andre. De fleste S. aureus-infeksjonene blant bærere er forårsaket av pasientens egen bakteriestamme. Materiale og metode: 140 blodkulturisolater fra pasienter med S. aureus bakteriemi analysert ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern, UNN Tromsø i år 2007 og 2008 ble spa-typet og analysert ved BURP, for å undersøke bakterieisolatenes populasjonsstruktur. Man sammenliknet så med populasjonsstrukturen av S. aureus-bærerisolater fra en generell befolkning fra Tromsø kommune. Resultater: Man fant 80 ulike spa-typer i blodkulturisolatene av S. aureus. De hyppigste spa-typene var t084, t012, t002, t015 og t065. Fem nye spa-typer ble funnet. 29 spa-typer fra blodkulturisolater kunne man ikke gjenfinne i bærerisolatene fra en generell befolkning. Ved BURP-analyse kunne man se slektskap mellom disse og bærerisolatene. Diskusjon: Alle de hyppigste spa-typene blant bærere fant man igjen i blodkulturisolatene. De hyppigste spa-typene fra blodkultur fant man også igjen blant bærerisolatene. Man kunne ikke se noen stor forskjell i S. aureus populasjonsstruktur mellom blodkulturisolater fra pasienter fra Tromsø kommune og bærerisolater fra en generell befolkning innenfor samme kommune. Et lite blodkulturmateriale er imidlertid en svakhet ved oppgaven.