Vektøkning blant fødende kvinner i Tromsø : en tidsstudie - Bøgwald, Kamilla Kristine; Somby, Marja Liisa (Universitetet i Tromsø, 2011)
Bakgrunn: Overvekt under graviditeten er forbundet med større risiko for svangerskaps- og fødselskomplikasjoner samt for dårligere helse for mor og barn senere i livet. Vi ønsket å undersøke om vi har en økende andel gravide med overvekt og fedme av pasienter som sogner til Universitetssykehuset i Nord-Norge, avdeling Tromsø (UNN Tromsø). Så har vi sett på om dette har en innvirkning på faktorer som; vektøkningen under svangerskapet, barnets fødselsvekt og forløsningsmetode. Materiale/Metode: Vi foretok en retrospektiv undersøkelse av kvinner som fødte på UNN i de siste seks månedene av år 2000, 2006 og 2010, til sammen 2250 fødsler. Data ble sammenlignet med tall fra USA og Storbritannia, og med anbefalinger for vektøkning under svangerskapet fra Institute Of Medicine (IOM) Resultater/Konklusjon: Andelen gravide med overvekt eller fedme i Tromsø har steget fra 26 % i 2000 til 35 % i 2010. Samtidig øker 72 % av de med overvekt eller fedme mer i vekt under svangerskapet enn anbefalt, mot 46 % av normal- og undervektige. I tillegg fant vi at både høy BMI før svangerskapet og for stor vektøkning under svangerskapet gir høyere risiko for keisersnitt og for å få et barn med fødselsvekt over 4000 g.