Flytting til byer fra distriktsområder med samisk bosetting - Broderstad, Ann Ragnhild; Sørlie, Kjetil (2011)
Senter for samisk helseforskning forbereder en survey i 2012 for personer som har flyttet fra samiske distriktsområder til byer. Undersøkelsen vil også omfatte barn av de som har flyttet. Som en innledende del ble det i samarbeid med NIBR gjennomført en registeranalyse. Denne rapporten gir noen resultater fra disse analysene. I første omgang var vi interessert i å undersøke hvor mange og hvor stor andel av de som hadde vokst opp i samiske områder som nå bor i en by, hvilke byer som peker seg ut, og hvordan variasjonene i flyttemønstrene for de ulike samiske områdene er. Vi valgte sju samiske kjerneområder i Nord-Norge bestående av til sammen 23 kommuner som utflyttingskommuner. By- kommunene det ble flyttet til er inndelt ti byer/bygrupper hvor alle de tradisjonelle byene i Norge er inkludert. Analysen omfatter 25 årskull, født 1950-74, altså de som var i alder 35-60 år. Av alle som hadde vokst opp i disse sju områdene bodde 36 prosent i en by i 2008. Siden surveyen også skulle omfatte barna til disse, inneholder rapporten også en analyse av fruktbarhetsnivå og barnetall for de som har flyttet til en by, til forskjell fra de som ikke har gjort det.