Role of monocyte procoagulant functions in the pathophysiology of arterial and venous thrombosis - Goolyam Basavaraj, Manjunath (University of Tromsø, 2011)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. Basavaraj MG, Gruber FX, Sovershaev M, Appelbom HI, Østerud B, Petersen LC and Hansen JB.: 'The role of TFPI in regulation of TF-induced thrombogenicity on the surface of human monocytes', Thrombosis Research (2010) vol. 126 (5), 418-425. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.thromres.2010.07.014 2. Basavaraj MG, Olsen JO, Østerud B and Hansen JB.: 'Differential impact of tissue factor antibody clones on tissue factor antigen expression in blood cells and microparticles' (manuscript). 3. Basavaraj MG, Sovershaev MA, Egorina EM, Gruber FX, Bogdanov VY, Fallon JT, Østerud B, Mathiesen EB and Hansen JB.: 'Circulating monocytes mirror the imbalance in TF and TFPI expression in carotid atherosclerotic plaques with lipid-rich and calcified morphology' (submitted paper to Thrombosis Research). 4. Basavaraj MG, Brækkan SK, Brodin E, Østerud B and Hansen JB.: 'Monocyte count and procoagulant functions are associated with risk of venous thromboembolism : the Tromsø study', Journal of Thrombosis and Haemostasis (2011) vol 9 (8): 1637-1676. Available at http://dx.doi.org/10.1111/j.1538-7836.2011.04411.x Monocytter, en klasse hvite blodlegemer i blodet, spiller en sentral rolle i kroppens immunforsvar og for blodets evne til å levre seg og danne en blodpropp. De kan ved stimulering, som ved sykelige tilstander, uttrykke vevsfaktor (TF) på celleoverflaten. TF er ansvarlig for å sette i gang blodproppmekanismen. En blodpropp kan dannes i kroppens samleårer (vener – kalles da dyp venøs trombose eller lungeemboli) eller årene som fører blodet ut fra hjertet (arterier - kalles da hjerteinfarkt eller hjerneslag). I denne avhandlingen har man studert hvordan den naturlige hemmeren til TF i monocytter, TFPI, påvirker monocyttenes evne til å sette i gang blodproppmekanismen og hvordan antall monocytter og deres evne til å uttrykke TF er forbundet med risiko for blodpropp. Man fant at monocyttene også uttrykte TFPI og at TFPI i sterk grad regulerte TF sin evne til å fremme ...