Hypoxic markers and prognosis in non-small cell lung cancer (NSCLC) - Andersen, Sigve (University of Tromsø, 2011)
Paper 1 of this thesis is not available in Munin due to publishers' restrictions: 1. Andersen S, Eilertsen M, Donnem T, Al-Shibli K, Al-Saad S, Busund LT and Bremnes RM: 'Diverging prognostic impacts of hypoxic markers according to NSCLC histology', Lung Cancer (2011) 72(3):294-302. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.lungcan.2010.10.006 Lungekreft er uten sammenligning den kreftsykdommen som tar flest liv i Norge og 6 personer dør i gjennomsnitt hver dag av sykdommen. De som blir oppdaget i et tidlig stadium kan opereres med mål om å bli kurert. Likevel dør nesten halvparten av de som blir operert av lungekreft og behovet for nye behandlingsalternativer er stort. Andersens funn viser at markører for lave surstoff nivåer og karnydannelse kan være med på å identifisere pasienter med bedre og dårligere sjanser for dø av lungekreft etter en slik operasjon. Slik informasjon kan sammen med eksisterende faktorer brukes til å identifisere pasienter som trenger tilleggsbehandling samt at markørene som betyr noe for overlevelsen er mulige mål for framtidig behandling av lungekreft. Sammen med andre studier bidrar denne studien til at vi nærmer oss målet om individualisert kreftbehandling. Kandidaten har kunnet vise dette etter å ha studert overlevelse og uttrykket av slike markører i lungekreftsvulstene i 335 pasienter som ble operert for lungekreft ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) og Nordlandssykehuset Bodø i perioden 1990-2004.