Nye regler om reintallsreduksjon og internasjonal urfolksrett - Ravna, Øyvind (Lov og Rett, 2025)
FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 sikrer minoriteter og urfolk retten til å utøve sin kultur. Den 19. juli 2024 kom FNs menneskerettskomité til at Norge hadde krenket reineier Jovsset Ánte Saras rettigheter under artikkel 27 ved å pålegge ham å redusere sin reinflokk fra 116 til 75 dyr, noe som stengte for hans kulturutøvelse. Pålegget var forankret i reindriftslovens regler om reintall. Om lag tre uker før komiteen konkluderte, sendte Landbruks- og matdepartementet ut forslag til nye regler om reintall. I denne artikkelen drøftes det om de foreslåtte reglene er i samsvar med Norges forpliktelser under konvensjonen, sett i lys av komitéuttalelsen i Sara-saken.