A community-based factorial trial on Alzheimer's disease. Effects of expectancy, recruitment methods, co-morbidity and drug use : The Dementia Study in Northern Norway. - Andersen, Fred (University of Tromsø, 2011)
Paper 3 of this thesis is not available in Munin: 3. Fred Andersen, Dag S. Halvorsen, Bjørn Straume, Matti Viitanen, Tom Wilsgaard and Torgeir A Engstad: 'The effect of stimulation therapy and donepezil on cognitive function in Alzheimer’s disease. A community based RCT with a two-by-two factorial design' (submitted to Journal of the American Geriatrics Society) Ni kommuner deltok i studien. I fem av kommunene fikk deltakerne med Alzheimers sykdom (AS) systematisk stimulering (n=103), i de resterende fire vanlig pleie og omsorg (n=84). Alle inkluderte ble randomisert dobbelt blindt til donepezil eller placebo, og fulgt med tre kognitive tester (MMSE, Klokketest og ADAS-Cog) hver fjerde måned i ett år. To testteknikere testet deltakerne på deres hjemsteder. Resultatene viser at deltakere behandlet med systematisk stimulering bevarte sine kognitive prestasjoner gjennom ett år. Det samme gjorde også de deltakerne som fikk vanlig pleie og omsorg. Ingen signifikant forskjeller i testresultat ble påvist i oppfølgingsperioden, verken mellom hoved- eller subgrupper. Også deltakere med alvorligere grad av Alzheimers sykdom ved inklusjon bevarte kognitivt funksjonsnivå i ett år. Donepezil hadde ingen tilleggseffekt, unntatt flere bivirkninger enn placebo. Deltakere med AS rekruttert ved screening var yngre, oftere menn og gjorde det bedre på kognitive tester enn deltakere rekruttert gjennom klinisk praksis. Deltakere med AS brukte flere medikamenter enn deltakere uten AS, uten signifikante forskjeller i sykelighet.