Geografiske Forskjeller i Behandling og Prognose ved Akutt Hjerneinfarkt i Troms Fylke - Busund, Kristin (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Hjerneslag rammer om lag 12 000 mennesker i Norge hvert år, og er en av de hyppigste dødsårsakene globalt. Prognosen korrelerer sterkt med tid fra symptomdebut til behandling. Trombolysebehandling bør gis så fort som mulig innen 4,5 timer. I Nord-Norge er det store avstander, og det kan være lang transporttid fra distrikt til sykehus. Målet med denne oppgaven er å se om det er like muligheter for slagbehandling for de som får hjerneinfarkt i distrikt sammenlignet med de som får hjerneinfarkt i by, og om det er forskjell i prognose etter hjerneinfarkt i disse to pasientgruppene. Dette er en prospektiv kvalitetsstudie med utgangspunkt i en studiepopulasjon på 231 pasienter delt inn i to grupper; symptomdebut i eller utenfor «Tromsø by». Datamaterialet er innhentet fra UNNs egne registreringer i Norsk Hjerneslagregister og journaler i DIPS og AMIS for året 2019. Inklusjonskriterier er pasienter som ble utskrevet fra UNN Tromsø dette året med «hjerneinfarkt» som utskrivelsesdiagnose. Overflytningspasienter fra andre lokalsykehus, intrahospitale hjerneslag, samt pasienter som fikk hjerneinfarkt utenom kommunene som tilhører UNN Tromsøs nedslagsfelt ble ekskludert fra studien. Pasientene som fikk hjerneinfarkt i byen hadde høyere sannsynlighet for å få trombolysebehandling sammenlignet med pasienter som fikk hjerneinfarkt i distriktet (justert OR 2,19, 95% KI 1,17-4,09, p=0,014). Trombolysepasientene i distriktet fikk behandlingen gjennomsnittlig 1 time og 15 minutter senere enn trombolysepasientene i by (β=1,25, 95% KI 0,48-2,02, p=0,002). Til tross for dette fant vi ingen signifikant sammenheng mellom sted (by eller distrikt) for symptomdebut og sannsynlighet for et «godt utfall» i etterkant av hjerneinfarktet (justert OR 1,52, 95% KI 0,81 – 2,85, p=0,196). Funnene i denne studien indikerer at det foreligger en kvalitativ forskjell i slagbehandling for pasienter med symptomdebut i by og distrikt, som ikke er i tråd med pasientrettighetsloven som har som formål å sikre Norges befolkning lik tilgang på helsehjelp av ...