Bærekraftig cruiseturisme - Er en satsing på cruiseturisme forenelig med bærekraftig utvikling av Kirkenes som reisemål? - Pedersen, Ola (UiT The Arctic University of Norway, 2024)
Denne masteroppgaven undersøker hvorvidt en satsning på cruiseturisme kan være forenelig med reisemålet Kirkenes mål om bærekraftig utvikling. Med en økende interesse for bærekraftig turisme, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, er det avgjørende for reisemål som Kirkenes å utvikle en dypere forståelse av hvordan cruiseturisme påvirker deres posisjon i arbeidet som bærekraftig reisemål. For å besvare dette anvendes et teoretisk rammeverk som inkluderer prinsipper fra bærekraftig utvikling, Smart Toursim Destinations og merket for bærekraftig reisemål. Dataen til oppgaven ble innhentet gjennom tre dybdeintervjuer med representanter fra ulike sektorer knyttet til cruiseturisme i Kirkenes. Videre ble det også gjennomført en spørreundersøkelse blant reiselivsbedriftene i Visit Kirkenes Regionen for å få bredere innsikt. Basert på data fra intervjuene og spørreundersøkelsen ble resultatene diskutert opp mot de teoretiske rammeverkene. Funnen viser at det er flere utfordringer knyttet til bærekraftig utvikling ved reisemålet Kirkenes, ikke bare sett i sammenheng med cruiseturisme, men også turisme generelt.