Tømmer i flyt – kvensk kulturarv i bevegelse - Øyen, Gyrid (Universitetsforlaget, 2024)
I dette kapittelet undersøkes forflytninger av tømmervirke i flere kontekster. Tømmeret er bygningsrester fra en gård som iscenesettes i en kunstinstallasjon i samtidskunstutstillingen Kven Connection, stilt ut ved det lokale museet i Vadsø høsten 2017. Forflytningen aktualiserer sentrale spørsmål rundt hvordan museer kan arbeide for å synliggjøre minoritetskultur og skape kulturarv. Analysen viser hvordan rammebetingelsene endres i de ulike kontekstene tømmeret befinner seg i. In this chapter, movements of timber are examined in several contexts. The timber consists of building remains from a farm staged in an art installation in the contemporary art exhibition Kven Connection, which was exhibited at the local museum in Vadsø in the autumn of 2017. The movement actualizes key questions around how museums can work to highlight minority culture and create cultural heritage. The analysis shows how conditions change in the various contexts in which the timber is located.