Når krybben er tom, bites hestene: En casestudie av styringsutfordringer ved Hammerfest Sykehus - Martinsen, Jonas; Skjerven, Erling (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Vi opplever Hammerfest sykehus som en velegnet organisasjon for å studere styringsutfordringer. Sykehuset har skapt betydelige årlige underskudd som har ført til kritikk av styringen og forvaltningen av ressurser. Økonomistyring i sykehus handler ikke bare om å overholde budsjettet, men også om å balansere økonomisk effektivitet med pasientbehandlingen. Dette skaper et spenningsfelt mellom ulike syn på økonomi og ressursbruk vi ønsker å belyse. De ulike perspektivene understreker behovet for en tilnærming som innpasser både økonomiske og medisinske mål. Ved å studere Hammerfest Sykehus, kan vi undersøke hvordan disse motstridende kravene påvirker økonomistyringen. Hvordan balanseres økonomisk bærekraft og krav om høy kvalitet på helsetjenester? Utover dette ønsker vi å rette fokus mot struktureringen av sykehuset ved å undersøke klinikkmodellen. Vi ønsker å danne et bilde av hvilke styringsutfordringer som eksisterer under en slik strukturering. Til vår studie har vi formulert følgende problemstilling. Hvilke styringsutfordringer opplever avdelinger ved Hammerfest Sykehus som er organisert gjennom klinikkmodellen? For å svare på våre forskningsspørsmål har vi valgt å gjøre en casestudie med et kvalitativt forskningsdesign. Vi har gjennomført studiet av klinikkmodellen med 5 informanter. Vi har valgt informanter med varierende roller ved Hammerfest Sykehus. Informantene har bakgrunn som helsefagarbeidere, mellomledere og ledere for å sikre varierende innblikk i våre forskningsspørsmål. I våre funn har vi kondensert og kategoriserte styringsutfordringer i 4 kategorier av utfordringer. Vi har undersøkt styringsutfordringer relatert til strukturering, budsjett, dekobling og mål. Vi opplever utfordringer knyttet til manglende systemer for horisontalt samarbeid innad i organisasjonen. Evnen til å opprettholde budsjettets rolle som styringsverktøy svekkes grunnet manglende incentiver og begrenset informasjonsflyt. Videre opplever vi motstridene institusjonelle perspektiver blant informantene som resulterer i ...