Veien fra ungt utenforskap til arbeidslivet - Tobiassen, Marie Helene Kampen; Eide, Ingrid Nordhaug (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
I dagens samfunn er temaet utenforskap blitt et stadig voksende problem, da stadig flere havner på utsiden av arbeidslivet av ulike årsaker. Dette skaper ikke bare konsekvenser for enkeltindividet i seg selv, men også samfunnet generelt. Til tross for at kommuner arbeider for å forebygge utenforskap gjennom ulike tilbud og tjenester, er det også viktig å påpeke at arbeidsgivere på sin side spiller en sentral rolle i dette arbeidet gjennom å tilrettelegge for arbeidsinkludering gjennom god arbeidsgiverpolitikk. Nettopp dette er det vi ønsker å sette søkelys på med vår masteroppgave. Studiens overordnede tema er rekruttering, hvor vi søker innsikt i hvordan kommunal sektor rekrutterer unge mennesker fra utenforskap av arbeidslivet inn i jobb. Vi har avgrenset oss til å undersøke denne tematikken i en spesifikk kommune, som er Harstad kommune. Studiens problemstilling lyder som følger: «Hvordan rekrutterer Harstad kommune mennesker fra utenforskap?» Da vi ønsker å undersøke problemstillingen fra et organisasjons- og ledernivå har vi valgt et todelt teoretisk rammeverk bestående av situasjonsteori og dynamiske kapabiliteter. Situasjonsteorien har til formål å undersøke problemstillingen fra et organisasjonsnivå, mens dynamiske kapabiliteter tar for seg problemstillingen fra et ledernivå. Denne masteroppgaven har som metodisk tilnærming benyttet seg av et kvalitativt design med en abduktiv forskningstilnærming, samt fem informanter som har dannet grunnlaget for en enkelcasestudie. Gjennom vårt empiriske materiale ser vi hvordan rekrutteringsprosessen i Harstad kommune tilpasses gjennom tilrettelagte tiltak for å skape et arbeidsinkluderende samfunn. Dette gjøres gjennom stort fokus på internt og eksternt tverrfaglig samarbeid som skaper veier fra ungt utenforskap til arbeidsliv og utdanning gjennom tilrettelagte tiltak og prosjekter, med det enkle formål om å forebygge ungt utenforskap i Harstad kommune.