Hvorfor lykkes de? En casestudie av GSG AS - Sannes, Morten; Persen, Benedikte (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Ifølge NOU 2020:12 uttrykker regjeringen et behov for og et ønske om å styrke lokalsamfunn og øke økonomisk vekst gjennom utnyttelse av innovative bedrifter. Denne undersøkelsen tar for seg GSG, en liten bedrift i Finnmark som har endret sitt hovedformål som en respons på endringer i omgivelsene. Undersøkelsen tar sikte på å gi en dyptgående innsikt i hvordan GSG tilpasser sin strategi og virksomhetsstyring i lys av de omgivende faktorene. Dette undersøkes på bakgrunn av følgende problemstilling: “Hvordan har omgivelsenes behov endret bedriftens strategi og virksomhetsstyring?" Problemstillingens aspekter inkluderer endringer i bedriftens strategi, samt endringer i følgende sentrale elementer i virksomhetsstyringen; organisasjonskultur og kulturell styring, mål og målstyring, motivasjon og læring, samt administrativ styring. Undersøkelsen kartlegger også den helhetlige endringen i bedriftens utøvde styring. En kvalitativ casestudie ble gjennomført med strategisk utvalgte respondenter, som inkluderte daglig leder og fire ansatte. Semistrukturerte intervjuer ble brukt for datainnsamlingen. Funn viser at det var avgjørende for GSG å tilpasse seg sine omgivelser for å overleve i et konkurransepreget marked. Funnene indikerer at den strategiske endringen ble drevet av kundebehov og markedstrender. Endringen illustrerer en vellykket kombinasjon av outside-in og inside-out tilnærming, der bedriften gjennom eksterne faktorer identifiserer markedsmuligheter, og interne ressurser blir dynamisk tilpasset for å utnytte disse mulighetene. Den strategiske endringen har skapt et integrativt og samarbeidsorientert kundeforhold. Organisasjonskulturen i GSG er preget av verdi- og klanstyring, noe som har ført til økt kunnskapsfokus, profesjonalitet og omdømme, organisatorisk læring og ansattes motivasjon. Den endrede virksomhetsstyringen inkluderer også bruk av hybride målesystemer etter behov, samt mer strukturert og formalisert tilnærming til arbeidsdeling, beslutningsmyndighet og tydeligere retningslinjer og prosedyrer. Den ...