Kontrollspenn i flat organisasjonsstruktur : styring eller ledelse - Hansen, Paul Martin; Jensen, Stig (Universitetet i Tromsø, 2011)
Vi har i denne oppgaven ønsket å se nærmere på hvordan ledelse og styring ivaretas i en utflatet organisasjonsmodell. Som case har vi benyttet Tromsø kommune som omorganiserte sin virksomhet til en såkalt to-nivåmodell fra 1.1.2002. På undersøkelsestidspunktet hadde organiseringen fungert i mer enn ni år og dermed ”satt seg” som gjeldende organisasjonsmodell for kommunen. Helt konkret har i forsøkt å se nærmere på hvordan virkningene av økt kontrollspenn håndteres og om denne håndteringen er preget av styring og/eller ledelse. Som rammeverk for oppgaven har vi benyttet to sentrale organisasjonsperspektiver; det rasjonelle perspektivet og det institusjonelle perspektivet. Våre funn viser at samhandlingen mellom rådmannsnivået og enhetsledernivået og håndteringen av kontrollspennet har i seg aspekter fra begge perspektivene. Det er likevel klare indikasjoner på at styring og det rasjonelle perspektivet er mest fremtredende i håndteringen av kontrollepennet.