Clinical epidemiology of Systemic Lupus Erythematosus with emphasis on nephritis and autoantibody production - Eilertsen, Gro Østli (University of Tromsø, 2011)
Papers number 1 and 2 of the thesis are not available in Munin: 1.Eilertsen, G.Ø., Becker-Merok, A. and Nossent J.C.:' The Influence of the 1997 Updated Classification Criteria for Systemic Lupus Erythematosus : Epidemiology, Disease Presentation, and Patient Management', Journal of Rheumatology (2009)vol. 36 no. 3 552-559. Available at ttp://dx.doi.org/10.3899/jrheum.080574 2. Gro Østli Eilertsen, Silje Fismen, Tor-Arne Hanssen and Johannes C. Nossent: 'Decreased incidence of lupus nephritis in northern Norway is linked to increased use of antihypertensive and anticoagulant therapy', Nephrology Dialysis Transplantation (2011) 26: 620–627. Available at http://dx.doi.org/10.1093/ndt/gfq435 Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) er en kronisk sykdom der immunforsvaret produserer antistoffer som kan angripe kroppens egne organer. I 1997 ble klassifikasjonskriteriene for å stille diagnosen endret slik at flere typer autoantistoffer ble inkludert. For å undersøke mulige endringer etter innføring av de nye 1997 klassifikasjonskriteriene for SLE, delte vi inn pasientene i to grupper. En ny gruppe som fikk diagnosen basert på de nye klassifikasjonskriteriene, og en ”eldre” gruppe som tidligere var diagnostisert basert på kriterier fra 1982. Ved å sammenligne disse to gruppene, fant vi ut at den nye gruppen ble diagnostisert tidligere i sykdomsforløpet og en større andel hadde fått tidlig behandling i form av immundempende –, blodtrykks – og blodfortynnende medikamenter. Den nye gruppen hadde også en mildere sykdom, økt overlevelse og færre hadde nyresykdom. Dette betyr at ved å diagnostisere SLE tidlig vha. de nye klassifikasjonskriteriene fra 1997 og behandle mer aggressivt, forebygges nyresykdom og overlevelse øker. Slike funn er ikke påvist tidligere. Vi sammenlignet blodprøver av SLE-pasienter med en kontrollgruppe, men fant ingen genetiske forskjeller på BAFF-molekylet. Hos SLE-pasienter så vi derimot en klar korrelasjon mellom BAFF og akuttfase reaktanter. Dette betyr at BAFF har en større rolle ved vevsbetennelse ...