Hemodynamiske forandringer hos friske kvinner under normal fødsel - Hallem, Elisabeth Kvelstad; Hagen, Gyri (Universitetet i Tromsø, 2010)
Fødsel er en fysiologisk prosess som medfører en hemodynamisk belastning hos den fødende. Hvordan hemodynamiske parametre forandres under fødsel er ikke godt nok kartlagt. Resultatene fra tidligere studier varierer avhengig av hvilke metoder man har anvendt for undersøkelsen. Mange invasive metoder har vært benyttet, og disse kan i seg selv medføre endringer i maternell hemodynamikk. Hensikten med dette studiet var å kartlegge effekten av en fødsel på maternell hemodynamikk ved hjelp av impedance cardiografi (ICG) – en ikke-invasiv og brukervennlig metode som ikke vil påvirke kvinnens sirkulasjon. Vår nullhypotese (H0) var at fødselen hos friske kvinner ikke har signifikant effekt på maternell hemodynamikk. METODE : Det var 33 kvinner ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Tromsø, som deltok i forskningsprosjektet. Studiet var et ikke-intervensjonelt tverrsnittstudie. Studiet ble utført i november/desember 2008 og juni 2009. Inklusjonskriteriene var kvinner over 18 år med lav-risiko graviditet som fødte mellom uke 37 og uke 42. Vi brukte et ICG apparat for å utføre målingene ved 4 ulike faser av fødselen. Vi sammenlignet hemodynamiske parametre i de forskjellige fasene i fødselen, for å undersøke effekten av fødsel på den maternelle sirkulasjonen. I tillegg har vi sammenlignet resultatene hos pasientene som hadde epidural analgesi med de som ikke hadde det. RESULTATER: Sammenligningen av resultatene fra målingene i de ulike fasene viste ingen signifikant forskjell i hemodynamiske parametre som hjertefrekvens, blodtrykk, slagvolum, hjerteminuttvolum, systemisk vaskulær motstand og indekser for hjertets kontraktilitet. Da vi kontrollerte for om det var noen forskjell mellom de som fikk epidural og de som ikke fikk epidural, fant vi heller ingen signifikant forskjell på de hemodynamiske parametrene. KONKLUSJON: Studiet viste at fødsel ikke har statistisk signifikant effekt på maternell hemodynamikk, målt ved impedance cardiografi. Anvendelse av epidural hadde ikke effekt på de hemodynamiske parametrene.