Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping

Avhandlingen handler om den samiske barnehagen som en institusjon i dagens samfunn. Resultatene viser at den samiske barnehagen er et mangesidig og komplekst fenomen. Den er en viktig arena for sosialisering og identitetsdannelse for de samiske barna. De ansatte, barna og foreldrene spinner et nett...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Storjord, Marianne Helene
Format: Doctoral or Postdoctoral Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetet i Tromsø 2009
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/3571
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/3571
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/3571 2023-05-15T18:14:54+02:00 Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping Storjord, Marianne Helene 2009-01-29 https://hdl.handle.net/10037/3571 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø 978-82-91636-93-1 https://hdl.handle.net/10037/3571 URN:NBN:no-uit_munin_3290 openAccess Copyright 2009 The Author(s) VDP::Social science: 200::Education: 280 VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280 samiske barnehager samiske barn samisk kultur samisk språk og tradisjonskunnskap sosialisering identitet Doctoral thesis Doktorgradsavhandling 2009 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:53:08Z Avhandlingen handler om den samiske barnehagen som en institusjon i dagens samfunn. Resultatene viser at den samiske barnehagen er et mangesidig og komplekst fenomen. Den er en viktig arena for sosialisering og identitetsdannelse for de samiske barna. De ansatte, barna og foreldrene spinner et nett av mening sammen som skapes, bygges opp og kommer til syne i det indre liv som leves i barnehagen. Barnehagens hverdagsliv uttrykkes gjennom rutiner, regler, sosiale samspill, tegn, kommunikasjon, lek, rollespill og i forhold til verdier og holdninger. Tilsammen skaper aktørene den samiske barnehageverdenen gjennom felles erfaringer og opplevelser. Dette fellesskapet påvirker hvordan kultur, språk og tradisjon får sin spesielle karakter. Leken er en viktig del av de samiske barnas barnehagehverdag. Gjennom det sosiale samspill og kommunikasjon skapes mening i leken. Mine beskrivelser og analyser viser at lekens innhold gjenspeiler kulturen og den verden barna er en del av. Barn som har kompetanse i to eller flere språk, er bedre rustet til å beherske den samiske barnehageverden. Barn fra norsktalende hjem faller utenfor i flere sammenhenger. Dette skjer fordi språket er en avgjørende innfallsport i de sosiale samhandlingsprosessene. Den samiske kulturen, bruken av samisk språk og formidling av samisk tradisjonskunnskap kommer til uttrykk i begge barnehagene i min undersøkelse, men på ulik måte, og er ikke like fremtredende begge steder. De særtrekk som jeg har avdekket ved institusjonen, viser seg å være indikasjoner på det omkringliggende samfunn. Den samiske barnehagen har enkelte samiske trekk og markører, men det er ikke det samiske perspektivet som er det dominerende i institusjonen. Mine funn viser at den samiske profilen ikke er til stede i den grad som lovverket forutsetter. Studien representerer et av de første bidrag om den samiske barnehagen innenfor samfunnsforskningen. Avhandlingen løfter frem og understreker den samiske barnehagens viktige rolle for samiske barns oppvekst og identitetsutvikling i et etnisk pluralt og flerspråklig samfunn. Doctoral or Postdoctoral Thesis samisk University of Tromsø: Munin Open Research Archive Verdier ENVELOPE(-60.883,-60.883,-66.033,-66.033)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Social science: 200::Education: 280
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280
samiske barnehager
samiske barn
samisk kultur
samisk språk og tradisjonskunnskap
sosialisering
identitet
spellingShingle VDP::Social science: 200::Education: 280
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280
samiske barnehager
samiske barn
samisk kultur
samisk språk og tradisjonskunnskap
sosialisering
identitet
Storjord, Marianne Helene
Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
topic_facet VDP::Social science: 200::Education: 280
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280
samiske barnehager
samiske barn
samisk kultur
samisk språk og tradisjonskunnskap
sosialisering
identitet
description Avhandlingen handler om den samiske barnehagen som en institusjon i dagens samfunn. Resultatene viser at den samiske barnehagen er et mangesidig og komplekst fenomen. Den er en viktig arena for sosialisering og identitetsdannelse for de samiske barna. De ansatte, barna og foreldrene spinner et nett av mening sammen som skapes, bygges opp og kommer til syne i det indre liv som leves i barnehagen. Barnehagens hverdagsliv uttrykkes gjennom rutiner, regler, sosiale samspill, tegn, kommunikasjon, lek, rollespill og i forhold til verdier og holdninger. Tilsammen skaper aktørene den samiske barnehageverdenen gjennom felles erfaringer og opplevelser. Dette fellesskapet påvirker hvordan kultur, språk og tradisjon får sin spesielle karakter. Leken er en viktig del av de samiske barnas barnehagehverdag. Gjennom det sosiale samspill og kommunikasjon skapes mening i leken. Mine beskrivelser og analyser viser at lekens innhold gjenspeiler kulturen og den verden barna er en del av. Barn som har kompetanse i to eller flere språk, er bedre rustet til å beherske den samiske barnehageverden. Barn fra norsktalende hjem faller utenfor i flere sammenhenger. Dette skjer fordi språket er en avgjørende innfallsport i de sosiale samhandlingsprosessene. Den samiske kulturen, bruken av samisk språk og formidling av samisk tradisjonskunnskap kommer til uttrykk i begge barnehagene i min undersøkelse, men på ulik måte, og er ikke like fremtredende begge steder. De særtrekk som jeg har avdekket ved institusjonen, viser seg å være indikasjoner på det omkringliggende samfunn. Den samiske barnehagen har enkelte samiske trekk og markører, men det er ikke det samiske perspektivet som er det dominerende i institusjonen. Mine funn viser at den samiske profilen ikke er til stede i den grad som lovverket forutsetter. Studien representerer et av de første bidrag om den samiske barnehagen innenfor samfunnsforskningen. Avhandlingen løfter frem og understreker den samiske barnehagens viktige rolle for samiske barns oppvekst og identitetsutvikling i et etnisk pluralt og flerspråklig samfunn.
format Doctoral or Postdoctoral Thesis
author Storjord, Marianne Helene
author_facet Storjord, Marianne Helene
author_sort Storjord, Marianne Helene
title Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
title_short Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
title_full Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
title_fullStr Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
title_full_unstemmed Barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
title_sort barnehagebarns liv i en samisk kontekst : en arena for kulturell meningsskaping
publisher Universitetet i Tromsø
publishDate 2009
url https://hdl.handle.net/10037/3571
long_lat ENVELOPE(-60.883,-60.883,-66.033,-66.033)
geographic Verdier
geographic_facet Verdier
genre samisk
genre_facet samisk
op_relation 978-82-91636-93-1
https://hdl.handle.net/10037/3571
URN:NBN:no-uit_munin_3290
op_rights openAccess
Copyright 2009 The Author(s)
_version_ 1766187915194400768