Konsekvensutredning ved åpning av havområder til mineralvirksomhet Hvilke mijørettslige krav gjelder? - Engstad, Nils Christian Gjerde (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Norge åpnet formelt et område i Norskehavet og Grønlandshavet for mineralvirksomhet på havbunnen 12. april 2024. Åpningsbeslutningen bygde på en konsekvensutredning som har mottatt mye kritikk. Temaet for denne avhandlingen er kravene til konsekvensutredninger som gjelder ved åpning for slik mineralvirksomhet.