“Lonjit gal fertejit, geampa han galgá” Beaskaduddjoma proseassaid speadjalastin tearpmain ja doahpagiin Guovdageainnu suopmana mielde - Bongo, Inga Maybritt (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Čoahkkáigeassu Dán masterbarggu fáddá lea duodjefágagiella. Lean válljen beaskaduoji ja guorahalan dán čállosis beaskaterminologiija. Beaskaduoji tearpmat ja doahpagat eai leat ođđa fuomášumit. Dat leat oassin sámi árbevirolaš máhtus ja leat áiggiid čađa gaskkustuvvon juogo praktihkalaš bargguid bokte, njálmmálaččat dahje čálalaččat. Dán masterbarggu oktavuođas lean válljen 75 tearpma maid guorahalan ja analyseren dárkileappot. Geahččan movt tearpmat ja doahpagat speadjalastojuvvojit duoji proseassain mii leage maiddái dán masterbarggu dutkančuolbma. Mun analyseren doahpagiid iešguđetge refereanttaid ja dovdomearkkaid vuođul ja dan daid bokte gávnnahan makkár relašuvnnat dahje erohusat dain leat. Masterbarggu váldoteoriijan lea giella ja terminologiija ja dasa gullevaš fáttát nugo doaba ja tearbma. Árbevirolaš máhttu, duodji ja estetihkka leat maid guovddážis go guorahalan fáttá. Kvalitatiiva dutkanmetoda vuođul lean čohkken dieđuid dán čállosii ja lean jearahallan golbma duojára. Lean maid atnán čálalaš gálduid main leat fáddái guoskevaš dieđut. Analysa bohtosiid lean guorahallan teoriijaid, čálalaš gálduid, duojáriid ja iežan dulkomiid ektui. Dán dutkama vuođul lean beassan guorahallat movt teorehtalaččat čilgejuvvojit duodjetearpmat ja doahpagat, maid praktihkas lea áibbas dábálaš ja lunddolaš atnit. Fáddásánit: Sámegiella, fágagiella, tearbma, duodji, árbevirolaš máhttu, eamiálbmotdiehtu, beaska The theme of this master thesis is jargon or technical language of duodji (handicraft). I have chosen to focus on one specific item, and so I have researched the terminology of beaska (a coat made from reindeer fur) in this thesis. The terms and concepts of the duodji aren’t new ideas. They are a part of traditional knowledge, and have been passed on through practical practices, either orally or in writing. In this master thesis i have chosen 75 terms which I analyze more deeply. I take a closer look at which terms and concepts are within the item itself, and how these terms and concepts are reflected in the ...