Rolle og handlingsrom ved endringsarbeid for mellomledere i kommunal helse- og omsorgstjenester. - En kvalitativ undersøkelse om hvordan det er å være virksomhetsleder i helse og omsorg i en varslet krise - Nordmo-Stykket, Kine (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Norge har i mange tiår økt i omfang til helse- og omsorgstjenester. Antallet eldre øker, og dermed også en forventning til at flere vil trenge helsehjelp. Samtidig harr færre barn blitt født, og det vil derfor i fremtiden være for få i arbeidsaktiv alder til å levere tjenester slik det gjøres nå, i alle deler av samfunnet. Økonomisk ser en at kommunene melder store problemer med å levere tjenestene innen budsjett, mens forventningene til helsetjenestene er høye. Det er behov for å endre måten vi leverer tjenestene melder helsepersonellkommisjonen. «Vi må gi mindre hjelp til færre» (NOU 4, 2023). Denne studien omhandler hvordan kommunale virksomhetsledere (mellomledere) opplever sin rolle inn mot endringsarbeidet som bør iverksettes i kommunal sektor for å forberede seg til fremtidens helsetjenester. Og hvordan oppleves handlingsrommet de har eller trenger for å lede sine ansatte inn i de nødvendige endringene for å imøtekomme noen av de varslede krisene? En har innhentet innsikt om temaet gjennom å intervjue syv virksomhetsledere i Tromsø kommune våren 2024. Disse var organisert i forskjellige seksjoner innen helse, med forskjellige seksjonsledere over seg, og varierende antall ledere under seg. Funnene indikerer at mellomlederne er klar over egen rolle, ansvar og myndighet. De er opptatt av en mestringsorientert og verdibasert ledelse, men også en situasjonsbestemt lederstil. Virksomhetslederne er innstilt og klar for endring, og ser på sin rolle som å bidra til å identifisere, initiere endring og legge til rette for endring. De fremhever viktigheten av å la endringer komme fra de ansatte. Likevel ser de at saker som omhandler endring i kvalitet, redusert tjenestetilbud eller endring av arbeidsmetode av større karakter må de som oftest starte eller beslutte dette. Rollen er krevende, men respondentene oppgir at de er klar for å ta sitt samfunnsansvar. Respondentene beskriver den økonomiske rammen som tilfredsstillende, men mangel på personell/fagfolk utfordrer muligheten til å levere alle tjenestene og holde ...