Jugoslaviske fanger i Norge 1942–1945. Fra SSʼ dødsarbeidsleirer til Wehrmachts krigsfangeleirer - Stokke, Michael (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
4049 jugoslaviske fanger var i tysk fangenskap i Norge fra 1942 til 1945. Fangene fra Jugoslavia var primært sendt til Norge for å bygge vei i Nord-Norge. Fangene var sivile og de fleste hadde vært partisaner. SS-offiserer med erfaring fra konsentrasjonsleirene i Tyskland ledet dødsarbeidsleirene. En av mine konklusjoner er at fangene kom til Norge for å arbeide og så dø. Etter ni måneder under SS var 73 prosent av fangene døde. SS var ansvarlig og de som utførte drapene var det tyske ordenspolitiet og en norsk hirdvaktbataljon. Organisation Todt og Statens vegvesen var bare ansvarlige for arbeidet som fangene utførte og kunne ikke gjøre noe for å stoppe dette. I april 1943 overtok Wehrmacht de 1700 gjenlevende jugoslavene og da bedret forholdene seg. Frem til mai 1945 døde 15 prosent av fangene. Jeg sammenligner de ulike periodene ut fra materiale fra arkiv i flere land, noe som gjør at dette blir en samlet fremstilling av de jugoslaviske fangenes liv og død i Norge. A total of 4049 Yugoslav prisoners of war were held captive by German forces in Norway from 1942 to 1945. The prisoners from Yugoslavia were primarily sent to Norway to construct roads in Northern Norway. The prisoners were civilians, and most had been partisans. SS officers with experience from concentration camps in Germany were in charge of the death-workcamps. One of my conclusions is that the prisoners were brought to Norway to work and then to die. After nine months under SS, 73 percent of the prisoners were dead. SS was responsible, and the killings were carried out by the German Order Police and a Norwegian Guard Battalion of the Hird. Organisation Todt and the Norwegian Public Roads Administration were solely responsible for the work done by the prisoners and were unable to stop the killings. In April 1943, the Wehrmacht overtook responsibility for the 1700 surviving Yugoslavs, and conditions improved. From that point until May 1945,15 percent of the prisoners died. I have compared the different periods based on the material from ...