Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning
Den store forekomsten av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) langs kysten og elvene i Norge har siden 2017 ført til stor oppmerksomhet rundt arten. Det har vært innført flere tiltak for bekjempelse av den invaderende arten, hvor fokuset har vært å forhindre mest mulig fisk i å gyte. Fisken har blitt...
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
UiT The Arctic University of Norway
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/34666 |
_version_ | 1829313712242032640 |
---|---|
author | Frimanslund, Jarle Stigum Hosen, Emil |
author_facet | Frimanslund, Jarle Stigum Hosen, Emil |
author_sort | Frimanslund, Jarle Stigum |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Den store forekomsten av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) langs kysten og elvene i Norge har siden 2017 ført til stor oppmerksomhet rundt arten. Det har vært innført flere tiltak for bekjempelse av den invaderende arten, hvor fokuset har vært å forhindre mest mulig fisk i å gyte. Fisken har blitt sett på som et problem, og ikke blitt forvaltet som en potensiell ressurs. Dette studiet ble gjennomført for å øke kunnskapen om kvalitetsendringer under kjønnsmodning av pukkellaks, med tanke på å kunne utnytte den som mat. For å kunne utnytte pukkellaksen best mulig som en ressurs, er det viktig å kjenne hvordan sammensetning og kvalitetsegenskaper endres når fisken går fra sjø og opp i elv for å gyte. I denne oppgaven er det utviklet et system for gradering av kjønnsmodning for pukkellaks. Fisken ble delt inn i fire ulike grupper; Fisk Med Kjønnsmodningsgrad (FMK) 0 1, 2 og 3, basert på fiskens ytre kjennetegn. Det er videre sett på hvordan sammensetningen (fett, vann, protein og aske) og fargen i filet endres gjennom kjønnsmodningen. I tillegg er det sett på kvalitetsendringer under kjølelagring av tint fisk. Vanninnholdet i pukkellaks økte signifikant under kjønnsmodning, mens protein-, fett- og askeinnholdet ble redusert. Innholdet av flerumettede (PUFA) og mettede fettsyrer (SFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1 og deretter ble den stabilisert. Innholdet av monoumettede fettsyrer (MUFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1, og videre redusert til FMK 2. Pukkellaksen har lavere innhold av SFA, MUFA og PUFA enn både oppdrettslaks og villaks, men fortsatt vil et daglig inntak av 138 g FMK 0 eller 250 g FMK 3 dekke det daglige behovet for eikopentosansyre (EPA) og doksaheksaensyre (DHA). Når det gjelder farge hadde FMK 3 signifikant lavere rødfarge enn de andre gruppene. Ved start av kjølelagring hadde FMK 0 bedre kvalitet i henhold til metoden Filetindeks enn de øvrige gruppene. Kvaliteten til alle gruppene ble forringet gjennom lagringen, men forringelsen var relativt liten. Dette kan skyldes at fisken var fryst og ... |
format | Master Thesis |
genre | Oncorhynchus gorbuscha Pukkellaks |
genre_facet | Oncorhynchus gorbuscha Pukkellaks |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/34666 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/34666 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2024 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
publishDate | 2024 |
publisher | UiT The Arctic University of Norway |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/34666 2025-04-13T14:25:11+00:00 Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning Frimanslund, Jarle Stigum Hosen, Emil 2024-05-15 https://hdl.handle.net/10037/34666 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/34666 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) Copyright 2024 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 pukkellaks kvalitet kvalitetsendring filetindeks fargemåling kjemisk sammensetning kjønnsmodning FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2024 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Den store forekomsten av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) langs kysten og elvene i Norge har siden 2017 ført til stor oppmerksomhet rundt arten. Det har vært innført flere tiltak for bekjempelse av den invaderende arten, hvor fokuset har vært å forhindre mest mulig fisk i å gyte. Fisken har blitt sett på som et problem, og ikke blitt forvaltet som en potensiell ressurs. Dette studiet ble gjennomført for å øke kunnskapen om kvalitetsendringer under kjønnsmodning av pukkellaks, med tanke på å kunne utnytte den som mat. For å kunne utnytte pukkellaksen best mulig som en ressurs, er det viktig å kjenne hvordan sammensetning og kvalitetsegenskaper endres når fisken går fra sjø og opp i elv for å gyte. I denne oppgaven er det utviklet et system for gradering av kjønnsmodning for pukkellaks. Fisken ble delt inn i fire ulike grupper; Fisk Med Kjønnsmodningsgrad (FMK) 0 1, 2 og 3, basert på fiskens ytre kjennetegn. Det er videre sett på hvordan sammensetningen (fett, vann, protein og aske) og fargen i filet endres gjennom kjønnsmodningen. I tillegg er det sett på kvalitetsendringer under kjølelagring av tint fisk. Vanninnholdet i pukkellaks økte signifikant under kjønnsmodning, mens protein-, fett- og askeinnholdet ble redusert. Innholdet av flerumettede (PUFA) og mettede fettsyrer (SFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1 og deretter ble den stabilisert. Innholdet av monoumettede fettsyrer (MUFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1, og videre redusert til FMK 2. Pukkellaksen har lavere innhold av SFA, MUFA og PUFA enn både oppdrettslaks og villaks, men fortsatt vil et daglig inntak av 138 g FMK 0 eller 250 g FMK 3 dekke det daglige behovet for eikopentosansyre (EPA) og doksaheksaensyre (DHA). Når det gjelder farge hadde FMK 3 signifikant lavere rødfarge enn de andre gruppene. Ved start av kjølelagring hadde FMK 0 bedre kvalitet i henhold til metoden Filetindeks enn de øvrige gruppene. Kvaliteten til alle gruppene ble forringet gjennom lagringen, men forringelsen var relativt liten. Dette kan skyldes at fisken var fryst og ... Master Thesis Oncorhynchus gorbuscha Pukkellaks University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
spellingShingle | pukkellaks kvalitet kvalitetsendring filetindeks fargemåling kjemisk sammensetning kjønnsmodning FSK-3960 Frimanslund, Jarle Stigum Hosen, Emil Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title | Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title_full | Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title_fullStr | Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title_full_unstemmed | Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title_short | Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
title_sort | kvalitetsendringer hos pukkellaks (oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning |
topic | pukkellaks kvalitet kvalitetsendring filetindeks fargemåling kjemisk sammensetning kjønnsmodning FSK-3960 |
topic_facet | pukkellaks kvalitet kvalitetsendring filetindeks fargemåling kjemisk sammensetning kjønnsmodning FSK-3960 |
url | https://hdl.handle.net/10037/34666 |