Fangst av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i sjø - Støme, Dag Andreas; Eliseussen, Simon (UiT The Arctic University of Norway, 2024)
Pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) har eksistert i norske farvann i flere tiår, men bestanden har hatt svært stor vekst siden 2017. Arten stammer fra Stillehavet, og er overført til russisk del av Barentshavet i et forsøk på å etablere en matfisk til det russiske folket i nord. Pukkellaksen ansees som en fremmedart i norsk fauna da den ikke er en naturlig del av artssammensetningen, og den har heller ikke spredt seg hit ved naturlig vandring. Arten forekommer i store kvantum langs norskekysten i oddetallsår på grunn av sin toårige livssyklus. Pukkellaks holder best kvalitet i sjø eller tidlig etter oppgang i elv. Arten ansees som en god matfisk ved fangst i disse stadiene og kan dermed utnyttes til humankonsum. Den mest effektive og lovlige metoden for fangst av laksefisk i sjø i Norge er med redskapet kilenot. Pukkellaks er lik atlanterhavslaks (Salmo salar), sjøørret (Salmo trutta) og sjørøye (Salvelinus alpinus) i kroppsstørrelse, og artene har tidsmessig og romlig overlapp i sjø. Det er derfor utfordrende å fangste på pukkellaks i sjø uten høy bifangst av andre anadrome arter. På grunn av delvis svake bestander av overnevnte arter er det viktig å drive et skånsomt og selektivt fiske etter pukkellaks. I dette prosjektet ble det utformet en modifisert kilenot for fangst av pukkellaks i sjø. Formålet var at redskapet skulle være skånsomt for fangsten, samt muliggjøre seleksjon av pukkellaks fra andre anadrome arter. Redskapet ble utformet som en kilenot med et sirkulært fangstrom, likt en oppdrettsmerd. Selve nota ble utformet seinotlin med masker med stolpelengde 30 mm. Landgarnet ble utformet i tre seksjoner med henholdsvis 60 mm og 70 mm stolpelengde tradisjonelle landgarn og 30 mm stolpelengde seinotlin. Redskapet ble bygget i perioden 3. mai – 16. juni 2023, og uttestet i sjø i perioden 17. juni – 16. juli samme år. Det ble under uttesting i sjø fanget pukkellaks, atlanterhavslaks, sjørøye, sei (Pollachius virens) og rognkjeks (Cyclopterus lumpus). Det var tatt fangst i både landgarnet og i nota. Fangsten ...