Effekten av kunstig belysning for kontroll av kjønnsmodning under produksjonsfasen hos oppdrettstorsk (Gadus morhua) - Helmersen, Sigurd; Falck, Øystein (UiT The Arctic University of Norway, 2024)
I dag er fiskeriene på verdensbasis overfisket, torskekvotene er synkende og med et stadig økende matbehov må økningen i matproduksjon komme fra oppdrett. Torskeoppdretterne setter ut stadig mer yngel og har ambisjoner om å utvide videre. En av hovedutfordringene er kjønnsmodning i merd. Lysstyring for å forsinke kjønnsmodning vil være essensielt for en bærekraftig vekst for næringen. Atlanterhavstorsk (Gadus morhua) er en av de viktigste kommersielle artene for norsk fiskerinæring. Oppdrett kan være med å sikre råstoff ut i markedene gjennom hele året ettersom fiskeriet er sesongbasert. Det ble registrert gonadeutvikling fra januar 2023 til april 2024 ved lokalitet Forså i Ibestad kommune, hos KIME Akva. Ved prøveslakt i oktober 2023 og slakt fra februar til mars 2024 ble det gjort større uttak og gonadekontroll på 50 individer for hvert uttak. Lysprøver ble tatt og registrert fra ulike punkter i merdvolumet. Prøvetaking i merd ble foretatt med og uten naturlig lys tilstede. Lysprøvene avdekket betydelige variasjoner i lysmengden oppfattet i merdene. Fordelingen av lys som ble montert var ikke tilstrekkelig for å dekke hele merdvolumet. Videre viser resultatene fra slakteriene at det er en sammenheng mellom synkende leverindeks (HSI %) og en økning av gonadosomatisk indeks (GSI %). Slaktningsdataen fra februar til mars 2024 avslørte at GSI-nivåene ble holdt under grenseverdier som krevde at umiddelbare tiltak måtte iverksettes. Basert på resultatene som er oppnådd viser studien at lyssetting har en effekt på forsinkelse av kjønnsmodning av oppdrettstorsk.