Diabetesretinopati i Tromsøundersøkelsen Prevalens, insidens og risikofaktorer - Nikolaisen, Una (UiT Norges arktiske universitet, 2022)
Sammendrag Bakgrunn: Diabetes retinopati (DR) er en av de viktigste årsakene til nedsatt syn og blindhet globalt. Denne studien undersøker prevalens, risikofaktorer og kumulativ insidens av øyesykdommen basert på data fra den sjette- og syvende Tromsøundersøkelsen. Materiale og metode: Tromsø øyestudie (TES) er en delstudie av den befolkningsbaserte Tromsøundersøkelsen. Basert på data fra Tromsø 6 (2007-2008) og Tromsø 7 (2015-2016) sine understudier henholdsvis Tromsø øyestudie 1 (TES1) og Tromsø øyestudie 2 (TES2), ble det gjennomført en tverrsnittstudie for å undersøke forekomst og assosiasjon mellom DR og risikofaktorer. Studien inkluderte 514 deltakere med diabetes i aldersgruppen 45–85 år fra TES1 og 563 deltakere i aldersgruppen 45-85 år fra TES2. Netthinnebilder fra begge øyne ble gradert for retinopati. Data om risikofaktoreksponering kom fra spørreskjemaer, kliniske undersøkelser og blodprøver. Regresjonsmodeller ble benyttet for å undersøke assosiasjoner mellom mulige risikofaktorer og DR. For analyse av insidens DR ble data fra både TES1 og TES2 benyttet i et longitudinelt design. Resultater: Den totale prevalensen av DR var 29,1% i TES 2. Kumulativ insidens av DR var 30,8% i løpet av 8 år. Ved multivariabel logistisk regresjon var systolisk blodtrykk (odds ratio (OR) 1,01, 95% konfidensintervall (KI) 1,00-1,02), bruk av insulin (OR 4,87, 95%KI 3,02- 7,85) og bruk av diabetes tabletter (OR 1,79, 95%KI 1,17-2,72) signifikant assosiert med DR. Det ble også laget en alternativ multivariabel logistisk regresjonsmodell uten justering for diabetes tabletter og insulin. I denne alternative modellen var systolisk blodtrykk (OR 1,01, 95%KI 1,00-1,03), HbA1c (OR 1,32, 95% KI 1,09-1,59) og diabetesvarighet (OR 1,00, 95%KI 1,09-1,04) signifikant assosiert med DR. Konklusjon: Prevalensen av DR var 29,1% var sammenlignbar med lignende studier. Åtte års kumulativ insidens var 30,7%. Studien indikerer at velkjente risikofaktorer som diabetesvarighet, HbA1c og økt systolisk blodtrykk, samt insulin og behandling med ...