Samvirke innenfor kraftforsyningsberedskapen i Nord-Norge - Harangen, Susanne Johnsrud (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Kraftbransjen i Norge er sammensatt av både små og store virksomheter som sammen skal bidra til en sikker og stabil leveranse av elektrisk energi. For å sikre leveransen er kraftbransjen avhengig av godt samvirke med andre aktører både internt og eksternt. Samvirke anses som et viktig aspekt i Norges samfunnssikkerhet- og beredskapsarbeid. Dette studiet undersøker hvordan samvirke praktiseres i kraftbransjen med fokus på Nord-Norge og hvilke utfordringer som eksiterer i dette arbeidet. Problemstillingen som besvares i dette studiet er: Hvordan kan samvirke bidra til en mer motstandsdyktig kraftforsyning? Studiens primærdata er innsamlet gjennom 13 semistrukturerte dybdeintervjuer og ett fokusgruppeintervju med informanter fra kraftproduksjon, nettselskaper og beredskapsmyndigheten NVE. Alle virksomhetene er lokalisert i Nord-Norge bortsett fra NVE. Studien benytter interorganisatorisk koordinering som teoretisk rammeverk for å forklare prosessen ved samvirke. Studien konkluderer med at kraftbransjen benytter både formelle og uformelle koordineringsmekanismer i arbeidet med samvirke. En gjensidig avhengighet mellom kraftbransjen og samfunnet som sådan bidrar til å styrke behovet for koordinering mellom partene, men tid og ressursmangel bidrar til å hemme arbeidet. Internt i kraftbransjen anses koordineringen som god. Derimot kreves det mer oppmerksomhet og innsats rettet mot det eksterne som blålysetater og kommune.