«Jeg får frihet og ansvar» Hvilken lederstil gir best opplevelse av jobbtilfredshet blant administrative ansatte ved UiT, Norges arktiske universitet? - Skogdal, Stine; Nilsen, Bjørn (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
SAMMENDRAG Tema for oppgaven er sammenhengen mellom lederstiler og opplevelse av jobbtilfredshet. Problemstillingen ble derfor som følger; Hvilken lederstil gir best opplevelse av jobbtilfredshet blant administrative ansatte ved UiT, Norges arktiske universitet? Formålet med forskningen er å gå i dybden for å få tak i ansattes erfaringer og opplevelser knyttet til nærmeste leders lederstil og hvorvidt denne bidrar til jobbtilfredshet. Dette ble gjort gjennom et kvalitativt intervju med fem respondenter. Hensikt med oppgaven er å avdekke et teoretisk utgangspunkt der lederstiler som transformasjonslede og situasjonsbestemt ledelse står sentralt. Dybdeforståelse og subjektive opplevelser som beskriver erfaringer med ledelse i praksis har vært viktige funn som har gitt svar på problemstillingen. Bakgrunn for valg av både problemstilling og metode gjør seg gjeldende via interesser og egne erfaringer i arbeidslivet som ledere og som ansatt. Viktigheten av å bidra til at ansatte skal trives på jobb og verdien det vil gi virksomheten har vært pådriver for dette arbeidet. Våre funn viser til at to av fire lederstiler skiller seg ut basert på respondentenes opplevelse av jobbtilfredshet. Situasjonsbestemt ledelse der en leder tilpasser sin lederstil basert på oppgavehåndtering og transformasjonsledelse som beskriver en karismatisk og motiverende leder som legger til rette for å ivareta individuelle hensyn, er de lederstilene som best korrelerer med respondentenes opplevde jobbtilfredshet.