Ytelsesevaluering av utvalgte minirenseanlegg i Narvik kommune - Jazairchi Ochtepe, Hosein (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Denne masteroppgaven undersøker effektiviteten av minirenseanlegg i Narvik kommune for å fjerne forurensninger fra avløpsvann. Studien er basert på analyser av laboratorie- og feltdata for å evaluere anleggenes ytelse og deres potensielle innvirkning på folkehelsen og miljøet. Fokusområdene inkluderer sammenligning av laboratorie- og feltdata, påvirkningen av geografiske forhold på infiltrasjonsprosessen, samt identifisering av svakheter og forslag til forbedringer for å sikre optimal funksjon under lokale klimaforhold. Minirenseanleggene viser varierende grad av effektivitet i å fjerne forurensninger. Noen anlegg oppfyller kommunale krav og leverandør påstander, mens andre ikke gjør det. Geofaglige forhold og jordegenskaper påvirker infiltrasjon av avløpsvann, med steinete jordforhold som kan føre til utilstrekkelig forurensningsfjerning. Kaldt klima og ekstreme værforhold påvirker den biokjemiske prosessen i renseanleggene, noe som kan redusere effektiviteten. Ineffektive renseanlegg kan føre til forurensning av grunnvann, fekal forurensning, og eutrofiering av lokale vannforekomster som Ofotfjorden. Overflødig næringsstoffer fra utilstrekkelig behandlet avløpsvann kan stimulere algevekst, som skader det akvatiske økosystemet. Disse miljø- og helsekonsekvensene understreker viktigheten av å forbedre renseanleggenes effektivitet for å beskytte både folkehelsen og miljøet. Strengere regelverk og tilsyn er nødvendig for å sikre at anleggene oppfyller standardene. Regelmessig vedlikehold og inspeksjoner bør innføres for å forhindre lav effektivitet eller anleggsfeil. Fremtidig forskning bør fokusere på tilpasning av teknologi til lokale forhold for å forbedre ytelsen til renseanleggene. Disse tiltakene vil bidra til å redusere forurensning og sikre optimal ytelse fra minirenseanleggene i regionen. Oppsummert viser studien at selv om enkelte minirenseanlegg i Narvik kommune fungerer effektivt, er det betydelige avvik i ytelsen på tvers av anleggene. For å sikre bærekraftige vannressurser og beskytte folkehelsen, er ...