Sammenligning av energipotensialet i slam fra ulike slamkilder - Eilertsen, Tanita Christi Pettersen (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Slam er restproduktet ved rensing av avløpsvann og i produksjon av oppdretts- og settefisk, og lar seg fjerne fra vannet gjennom sedimentering, flotasjon og/eller filtrering. I kraft av sitt rike innhold av organisk materiale og næringsstoffer, er slam samtidig en verdifull ressurs. Avhengig av dets råstoffsammensetning, kan slammet blant annet benyttes i produksjon av biogass, og følgelig inngå som et vesenselement i biologisk sirkulærøkonomi. En befolkning i vekst fører til større mengder avfall, økt energiforbruk og økte utslipp av klimagasser, hvilket aktualiserer behovet for å ibrukta fornybare energikilder, fremfor fossile energibærere. Samtidig opplever oppdrettsnæringa stor vekst, uten at det stilles strenge krav til oppsamling og behandling av restproduktene. Dette står i kontrast til avløps-sektoren, som, gjennom den pågående revisjonen av EUs avløpsdirektiv, ventes å bli fratatt muligheten til å stille lempeligere rensekrav, for utslipp av avløpsvann til sjøområder der faren for eutrofi er lav. Denne oppgaven tar for seg en sammenlikning av energipotensialet i avløps- og fiskeslam (oppdrett og settefisk) i Troms og Finnmark, basert på analyser og beregninger av slammets råstoffsammensetning. Slamprøvene, hentet fra et utvalg kommunale avløpsrenseanlegg og settefiskanlegg i Troms og Finnmark, ble analysert av Schaumann BioEnergy Consult, i regi av forprosjektet til Rå Biopark. Gjennom produksjon av flytende biodrivstoff (LBM) og bio-CO2, målsetter prosjektet «Rå Biopark» å fremme bærekraftig avfallshåndtering i Nord-Norge. Biogassanlegget er estimert en årlig produksjonskapasitet på om lag 60 [GWh] biogass, og er dimensjonert for et mottak av inntil 75 000 tonn organisk avfall årlig. Samlet er avløps- og septikslam, samt fiskeslam og biprodukter fra havbruks- og oppdrettsnæringa, planlagt å utgjøre 40 000 tonn av anleggets totale produksjonskapasitet. Til forskjell fra utbytteberegningene for avløps- og settefiskslam, hvilket baserte seg på reelle måledata, måtte slammengdeberegninga i sjøbasert ...