Muitát, mujttalit, å minnes på ny – et museologisk perspektiv på kunnskapsproduksjon i Árran Julevsáme guovdásj og Várdobáiki sámi guovddáš - Schøning, Eli-Anita Øivand (Nytt Norsk Tidsskrift, 2024)
Kunnskapsproduksjon ved Árran Julevsáme guovdásj (Árran lulesamisk senter) og Várdobáiki sámi guovddáš (Várdobáiki samisk senter), to kultursentre med museum, er denne avhandlingens utgangspunkt. Med fokus på museumsvirksomheten til de to kultursentrene, utforsker jeg på hvilken måte kunnskapsproduksjon ved Árran og Várdobáiki kommer til uttrykk i utvalgte prosjekter fra 2010 til 2022, og hvilke temaer, verdier og perspektiver som er fremtredende. Videre undersøker jeg hvordan min utvikling og bruk av samiske begreper kan bidra til forståelsen av kunnskapsproduksjon ved de to museene og på hvilke måter disse begrepene gir perspektiver på samisk museologi. Avhandlingen viser at «muitát/mujttalit/å minnes på ny» utgjør en betydelig komponent i indigeniserings- og tilbakeføringsprosesser ved Árran og Várdobáiki. Det er prosesser som involverer reaktivering av samisk kultur og historie, samtidig som det utfordrer den etablerte felleshistorien og legger grunnlaget for likeverdige samiske perspektiver. Avhandlingen viser også at forhandlingene som fant sted i Bååstede, representerte en sentral arena for kunnskapsproduksjon. Selv om det ikke er mulig eller hensiktsmessig å definere en enhetlig samisk museologi som kan omfatte den fulle bredden av mangfoldet som diskuteres i avhandlingen, trer sámáidahttin (indigenisering), máhttsat ja mujttalit (tilbakeføringsprosess) og muitát frem som vesentlige drivkrefter i samiske museer i den tidsperioden som har vært gjenstand for min forskning. Knowledge production at Árran Julevsáme guovdásj (Árran Lulesámi Center) and Várdobáiki sámi guovddáš (Várdobáiki Sámi Center), two cultural centers with museums, is the starting point of this thesis. Focusing on these two cultural centers’ museums, I explore how knowledge production at Árran and Várdobáiki is expressed in selected projects from 2010 to 2022, and prominent themes, values and perspectives. Furthermore, I examine how the development and use of Sámi terms can contribute to the understanding of knowledge production at the ...