Ansvarlig personlighet og spesialiseringspreferanse – En tverrsnittsstudie blant medisinstudenter ved UiT. En analyse av ansvarlig personlighet og valg av spesialisering blant medisinstudenter fra 1.-6. studieår ved UiT - Erstad, Fredrik (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Introduksjon - Valg av spesialitet er en kompleks prosess (1), som avhenger av flere faktorer. Mange medisinstudenter har tidlig en formening om spesialiseringsønske (2, 3). Forskning viser at personlighetstyper påvirker karrierevalg og spesialiseringsinteresser (4, 5). Personlighetstrekket samvittighetsfullhet, herunder ansvarlighet, predikerer prestasjon innenfor medisin og andre profesjoner (6). Denne studien undersøker sammenhengen mellom ansvarlig personlighet og valg av spesialisering blant medisinstudenter ved Universitetet i Tromsø (UiT). Metode - Høsten 2023 ble det samlet kvantitativ data via et nettbasert spørreskjema blant medisinstudenter ved UiT, fra første til sjette studieår. Spørreskjemaet samlet demografisk data, spesialiseringsønsker og spørsmål fra The Big Five Inventory-2 (BFI-2) for å kartlegge ansvarlighet. Resultater - Studenter som ønsket en spesialisering innenfor allmennmedisin hadde høyere median ansvarlighetsskår sammenlignet med de som ikke ønsket det (“ja” [Median (IQR) = 17 (15-18)], “nei” [Median (IQR) = 16 (15-18)], z = -2,3, p = 0,02). Ingen signifikante forskjeller ble funnet for indremedisin, kirurgi og psykiatri. Ansvarlighetsskår var signifikant høyere blant de som ønsket allmennmedisin sammenlignet med de som ønsket psykiatri (p = 0,02). Konklusjon - Medisinstudenter som ønsker spesialisering i allmennmedisin skårer høyere på ansvarlighet enn de som ikke ønsker det. Det var ingen signifikante forskjeller i ansvarlighet mellom de som ønsket kirurgi og andre spesialiseringskategorier og ansvarlighet ser ikke til å utvikle seg gjennom medisinstudiet.