Resultater etter kirurgi for inflammatorisk tarmsykdom ved UNN Tromsø - Lisø, Sofie Emilie Thoresen (UiT Norges arktiske universitet, 2024)
Bakgrunn: Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) omfatter de to diagnosene ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Hovedsymptomene ved IBD er magesmerter, hyppige tømminger, nedsatt allmenntilstand og feber i tillegg til ekstraintestinale manifestasjoner, samt at ulcerøs kolitt ofte presenterer seg med blodig og slimete avføring. Terapeutisk behandling har som mål å indusere og å opprettholde remisjon, redusere risikoen for komplikasjoner og å bedre livskvaliteten. Ulike medikamentelle behandlinger forsøkes først, men en stor andel av pasientene vil være i behov av kirurgisk behandling i løpet av livet. Ulcerøs kolitt kureres ved at tykktarmen fjernes og det enten anlegges et ileoanalt reservoar (IAA) eller en stomi. Ved Crohns sykdom prøver man generelt å bevare så mye tarm som mulig, og kirurgien varierer ut fra hvilken del av tarmen som er affisert. Metode: Studien er en deskriptiv observasjonsstudie som inkluderer alle innleggelser ved UNN Tromsø i perioden 2013-2021 med operasjon på tarm eller rektum klassifisert etter NCMP operasjonskoder og samtidig er utskrevet med ICD-10 diagnose Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Primærparametere er antall og type operasjoner på tarm og rektum klassifisert med NCMP operasjonskoder og komplikasjoner klassifisert ved Clavien-Dindo. Sekundærparametere inkluderer blant annet ventetid, indikasjon for kirurgi og operasjonsmetode. Resultat: Totalt 273 innleggelser ble inkludert i studien; 179 innleggelser med Crohns sykdom og 94 innleggelser med ulcerøs kolitt. Gjennomsnittlig ventetid for elektiv kirurgi var 124 dager. Ved ulcerøs kolitt fikk ¾ av pasientene anlagt stomi mens dette bare gjaldt for ¼ ved Crohns sykdom hvor nesten 60% fikk anlagt anastomose. Nesten halvparten av pasientene med ulcerøs kolitt ble totalkolektomert, og halvparten av disse fikk anlagt reservoar. ¼ av pasientene hadde alvorlige komplikasjoner (Clavien-Dindo 3b-5). Konklusjon: Kirurgi er en viktig del av behandlingen både ved Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Det gjøres en rekke forskjellige type inngrep. ...